Romániát Magyarországgal összekötő vasútvonalra ad pénzt az EU

A Kürtös–Konstanca vasútvonal 1,3 milliárd euróból korszerűsödhet.
Hirdetés

Mintegy 1,3 milliárd eurót biztosít az Európai Unió a kohéziós forrásokból a magyar-román határon lévő Kürtös (Curtici) települést Konstanca várossal összekötő vasútvonal korszerűsítésére – jelentette be hétfőn a brüsszeli testület.

A fejlesztés nyomán jelentősen gyorsabb és biztonságosabb lesz az utazás a Kürtös és Simeria (Piski) közötti 185 kilométeres szakaszon, tizenhárom állomást felújítanak, javítják az utastájékoztatási rendszert, illetve hidakat és alagutakat építenek – tájékoztatott a bizottság.

„Minden egyes befektetett euró erősíti Romániában a területi kohéziót és a gazdasági versenyképességet, továbbá javítja az összeköttetést Magyarországgal és Európa többi részével, valamint tiszta, gyors és biztonságos közlekedést tesz lehetővé” – hangsúlyozta Corina Crețu regionális politikáért felelős uniós biztos. Hozzátette: a projekt uniós társfinanszírozásának mértéke 65 százalék.

A közleményben rámutattak, a transzeurópai közlekedési hálózat (TEN-T) részének számító vonal több szakaszának felújítását korábban más uniós alapokból finanszírozták vagy finanszírozzák, a korszerűsítést az Európai Beruházási Bank (EIB) és az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF) is támogatta.

Hirdetés