Bocsánatkérésre kényszerült a miniszterelnök az „autistázása” miatt

Autistának nevezte a Romániát Brüsszelben pocskondiázó politikusokat, amitől bepöccent egy autisták jogait védő szervezet vezetője, és jelentette az ügyet a diszkriminációellenes tanácsnak.
Hirdetés

Nem sokkal kinevezése után máris itt van Viorica  Dăncilă miniszterelnök első botránya: bocsánatkérésre kényszerült, miután egy autisták érdekeit képviselő szervezet feljelentést tett ellene az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál (CNCD), amiért autistának nevezte azokat, akik Romániát negatív színben feltüntető kijelentéseket tesznek Brüsszelben.

A CNCD február 20-ára be is idézte a miniszterelnököt.

A kormányfő csütörtökön este az Antena 3 hírtelevízióban azt mondta, átlátható viszonyt akar az európai vezetőkkel, Monica Macovei európai parlamenti képviselő, volt igazságügy-miniszter pedig sok rosszat tett Romániának a viselkedésével, és azzal, hogy „beárulta a saját országát” az Európai Parlamentben, amikor azt kérte, hogy az igazságügyi törvény miatt a másik 27 uniós tagállam ítélje el Romániát. A kormányfő autistának bélyegezte azokat, akik „félretájékoztatják az EU-t annak ellenére, hogy tudják, mi az igazság”.

A kijelentés nyomán Ana Dragu, a besztercei Autizmus Európa Egyesület elnöke Facebook-oldalán ment neki a kormányfőnek és általában a politikumnak. Egyben jelezte az ügyet a diszkriminációellenes tanácsnak.

„Országos Diszkriminációellenes Tanács, ez bejelentés, amelyben a besztercei Autizmus Európa Egyesület felkéri önöket, hogy tegyék meg a törvényes lépéseket azon köztisztségviselőkkel szemben, akik több ezer autista pácienst sértenek meg, és megvetésre, semmibe vételre buzdítanak, sárba tiporva az emberi méltóságot” – írta Dragu.

Szerinte „a parlamentben ülő bűnözők miatt, akiknek többsége mindenféle elvet nélkülöz”,

az autista gyerekek szülei az ellátási rendszer egyre súlyosabb hiányosságaival küszködnek.

Rámutatott: Romániában több mint 9000 autizmusban szenvedő gyereket tartanak nyilván fogyatékosként, miközben az állam még pontosan megszámolni sem képes őket, nem hogy biztosítsa számukra a funkcionálisabb felnőttkorhoz szükséges pszichológiai és szociális ellátást. Ennek nyomán szerinte az érintet csalásokra hárul a rendszer működtetésének teljes terhe.

Hirdetés

Asztalos Csaba, a diszkriminációellenes tanács elnöke közölte: tanácskozik kollégáival a szükséges lépésekről.

A CNCD vezetője Digi 24 hírcsatornának kijelentette: egy működő demokratikus társadalomban

a véleményformálóknak, függetlenül attól, hogy politikusok vagy újságírók, vissza kell vonulniuk a közéletből, ha diszkriminatív kijelentéseket tesznek.

Az autista gyerek helyzetéről elmondta, sok panasz érkezett a CNCD-hez amiatt, hogy nem vehetnek rész a tömegoktatásban.

Emiatt bírságokat is kiróttak, és az ügyben indított pereket is megnyerték. Arról, hogy a román politikusok gyakran negatív értelemben használják az autista kifejezést, úgy vélekedett, ez a műveltség, illetve a nyilvános megszólalások esetén a felelősségérzet hiányának tudható be.

Dăncilă a kirobbant botrány miatt pénteken már bocsánatot is kért. „A hasonlattal nem akarta megsérteni az autizmus spektrumzavarral élő személyeket. „Határozott támogatásomról biztosítom a fogyatékkal élő személyeket, függetlenül annak jellegétől.  Olyan emberekről van szó, akiknek a gondoskodásunkra és a támogatásunkra van szükségük. Kötelességünk megértőnek és emberségesnek lenni, tiszteletben tartani a jogaikat és megvédeni a méltóságukat” – jelentette ki, hozzátéve, csakis a a fogyatékkal élő személyekre való folyamatos odafigyelés révén járulhatunk hozzá a társadalomba való beilleszkedésükhoz és tehetségük kibontakoztatásához.

Hirdetés