Magyarellenes szervezet hisztizik a tervezett magyar-román földgázüzlet miatt

A csodálatos nevű Románia Korszerűsítéséért Nemzeti Koalíció félti a román földgázt a magyaroktól. Akik pedig semmi egyebet nem szeretnének, csak jó pénzért megvásárolni.
Hirdetés

A Románia Korszerűsítéséért Nemzeti Koalíció (CNMR) „sürgős magyarázatot” követel Teodor Meleşcanu külügyminisztertől a BRUA gázvezetékről és a Magyarországgal kötött „átláthatatlan megállapodásokról” – áll a CNMR pénteki közleményben.

„Kérjük, hogy egyértelműen tisztázzák, hogy Románia és Magyarország között létezik-e vagy sem földgáz kiaknázására vonatkozó egyezmény. Ha aláírtak ilyen megállapodást, közöljék az rögzített árat és minden egyéb olyan körülményt, amely a BRUA (Bulgária-Románia- Magyarország-Ausztria – szerk. megj.) gázvezeték működtetésére vonatkozik” – írja a dokumentum.

A CNMR szerint a román és magyar külügyminisztérium képviselőinek „homályos” nyilatkozatai

„rendkívül veszélyesek és gyanút keltenek” a román és magyar állam közötti „megállapodást” illetően a földgázszállítással kapcsolatban.

„A magyar hatóságok, de az RMDSZ, a Magyar Polgári Párt és az Erdélyi Magyar Néppárt utóbbi időszakban kifejtett, a román állam befeketítése, az államhatalom aláaknázása, a román állam és állampolgárok inzultálása céljából folytatott kampánya feljogosít arra, hogy tiszta képet kapjunk a román kormány és a külügyminisztérium által ebben a témában folyatott tárgyalásokról” – fogalmaz a dokumentum.

A CNMR emlékezteti a román hatóságokat, hogy a természeti kincsek az állampolgárok tulajdonát képezik és hogy a szervezet „figyelmesen felügyeli, hogy ezeket ésszerűen, a román állam hasznára aknázzák ki”.

A CNMR elnöke, Alexandru Cumpănaşu szerint Teodor Meleşcanu külügyminiszter „ismét bakizott”.

„A BRUA gázvezeték körüli hebegés-habogás gyanút kelt a külügyminisztérium és a magyar állam közötti kevésbé átlátható kapcsolatokat illetően,

Hirdetés

ezért nem csak jogossá, hanem kötelezővé is válik a CNMR követelése, hogy a külügy ismertesse minden tárgyalás, megállapodás és egyesség tartalmát, amelyet a magyar állammal kötött” – nyilatkozta Cumpănaşu.

Szijjártó Péter hétfőn tárgyalt Bukarestben román kollégájával, Teodor  Meleşcanuval, a megbeszélést követően pedig arról beszélt: történelmi előrelépést hozhat Magyarország energiabiztonságában a magyar-román együttműködés, a felek ugyanis megállapodtak arról, hogy Románia 2020-ra megteremti a Magyarországra irányuló gázexport műszaki feltételeit, 2022-től pedig lehetőség nyílik jelentős mennyiségű, a Fekete-tengeren kitermelt gáz Magyarországra szállítására, miután magyar vállalatok kötötték le a gázszállítási útvonal teljes, évi 4,4 milliárd köbméteres szállítási kapacitását.

„Ez az első olyan alkalom az utóbbi néhány évtizedben, amikor Magyarország nagy mennyiségben tud gázt vásárolni új, nem Oroszországhoz köthető forrásból” – mutatott rá a külügyminiszter.

Meleşcanu az ügy kapcsán kirobbant, magyarellenes médiahiszti miatt magyarázkodásba fogott.

Hirdetés