Sértő, de nem bűncselekmény a Ku-Klux-Klanhoz hasonlítani a magyarellenes háromszéki fogyasztóvédelmet

Tamás Sándor, a Kovászna megyei önkormányzat elnöke pedig végképp nem támogatta háborús bűnök és emberiesség ellen elkövetett fajirtás bűncselekményéért vétkes személyek nyilvános kultuszát, amikor ezt tette.
Hirdetés

Bár Tamás Sándornak, a Kovászna megyei önkormányzat elnökének a megyei tanács ülésén, illetve a sajtó képviselői előtt elhangzott kijelentései sértőek lehetnek az állami intézményre és annak munkatársaira nézve, de büntetőjogi eljárást ezekért nem lehet indítani – írja a Háromszék. Mindezt a brassói táblabíróság ügyészsége közölte, miután kivizsgálta Mircea Diacon, a Kovászna Megyei Fogyasztóvédelmi Hatóság feljelentését.

Mint ismert, az állami hatóság megyei vezetője egészen elképesztő váddal tett feljelentést Tamás Sándor megyeitanács-elnök ellen: egyebek mellett a háborús bűnök és emberiesség ellen elkövetett fajirtás bűncselekményéért vétkes személyek nyilvános kultusza támogatásának, illetve rasszis­ta, legionárius vagy xenofób eszmék és ideológiák nyilvános hirdetéséért. Diacon Tamás Sándor azon nyilatkozata miatt fordult az ügyészséghez, melyben a megyei tanács elnöke azt állította: a Kovászna megyei fogyasztóvédelmi hatóság úgy működik, mint száz évvel ezelőtt Amerikában a Ku-Klux-Klan: állami segédlettel kettős mércét alkalmaz a romániai állampolgárok körében az alapján, hogy azok magyar vagy román nemzetiségűek.

A brassói ügyészség szerint noha a kijelentés sértő lehet az állami intézményre nézve, büntetőjogi eljárás nem indítható, legfeljebb polgári vagy közigazgatási per tárgyát képezheti az ügy. Az ügyészség döntése ennek ellenére nem tekinthető véglegesnek: 20 napon belül Diacon megfellebbezheti.

Tamás Sándor a normalitás jeleként értelmezte a döntést, hangsúlyozva, hogy ő nem a Ku-Klux-Klan tevékenységét éltette, hiszen azt maga is elítéli.

Hirdetés