Konkrét ügyekben is összefogna végre a Néppárt az RMDSZ-szel

Szívesen vennének részt közösen például a Székely Szabadság Napján.
Hirdetés

Akcióegységet és munkamegosztáson alapuló együttműködést ajánlanak ismét az Erdélyi Magyar Néppárt vezetői az RMDSZ-nek, számol be a Néppárt mai közleménye egy újabb levélről, amit Szilágyi Zsolt pártelnök és Toró T. Tibor ügyvezető elnök küldött Kelemen Hunornak és Porcsalmi Bálintnak.

A Néppárt már a hárompárti autonómianyilatkozat január eleji aláírásakor sem titkolta, hogy többet szeretett volna elérni egyszerű szándéknyilatkozatnál, a január közepi nyilvános beszélgetésen Toró T. Tibor már felvetette, hogy egy esetleges akcióegység nyitánya lehetne az idei marosvásárhelyi Székely Szabadság Napjának közös megszervezése és lebonyolítása. Akkor Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke nem zárkózott el az együttműködéstől, de hangsúlyozta, az akcióegységhez közös tervezés kell, ahhoz pedig tudni kellene, „mit akarunk: autonómiát vagy harcolni az autonómiáért”.

Szilágyi és Toró mostani levelükben azt ajánlják, az együttműködés főpróbája legyen a közös részvétel a Székely Szabadság Napján, illetve a Néppárt és az RMDSZ egyeztetve képviselje a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának hétvégi plenáris ülésén az olyan aktuális témákat, mint a centenáriumi rendezvények, a Romániában egyre erőteljesebben megjelenő magyarellenesség, a restitúció és az oktatási intézmények ügye, vagy épp a román jogállamiság elleni támadások.

Hirdetés