Szabadlábon a Nagy Zsolttal azonos ügyben elítélt Codruţ Sereş

A két volt minisztert annak idején nemzetközi bűnszervezethez való csatlakozás és titkos adatok kiadása révén elkövetett hazaárulás vádjával állították bíróság elé.
Hirdetés

Feltételesen szabadlábra helyezték hétfőn este Codruţ Sereş volt gazdasági minisztert. Sereş az Ilfovi Törvényszék döntése értelmében hagyhatta el a Jilaván lévő börtönt, miután négy évben és nyolc hónapban megszabott büntetéséből három évet letöltött.

Codruţ Sereş ellen egy másik jogerős ítélet is született a Hidroelectrica-ügyben, ebben négy év letöltendő szabadságvesztés volt a büntetése.

A jilavai büntetés-végrehajtási intézményt elhagyó Sereş úgy nyilatkozott: azon kollégái iránti tiszteletből, akik még börtönben vannak, nem árul el részleteket, csak annyit mond, hogy ‘az élet nagyon nehéz a börtönben.’

Codruţ Sereş és Nagy Zsolt volt minisztereket 2015-ben 4 év és 8 hónap, illetve 4 év letöltendő szabadságvesztésre ítélték a stratégiai privatizálások perében.

Hirdetés

Nagy Zsoltot 2017 októberében helyezték feltételesen szabadlábra.

A két volt minisztert nemzetközi bűnszervezethez való csatlakozás és titkos adatok kiadása révén elkövetett hazaárulás vádjával állította bíróság elé a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság (DIICOT). A vádhatóság szerint a dél-munténiai Electrica részvénytársaság, a Petrom, a bukaresti Romaero részvénytársaság, a craiovai repülőgépgyár, valamint a Román Posta magánosítása esetében történtek törvénytelenségek.

Hirdetés