Egy olasz politikus szeret románokat verni

Az Európában élő románok egyik szervezete fel is háborodott: a bunyós politikus politikai támogatásának megvonását követeli.
Hirdetés

Az olasz Öt Csillag Mozgalom egyik szenátorjelöltje, Emmanuel Dessi azzal „büszkélkedett” az egyik szociális hálón közzétett bejegyzésében, hogy ő bizony már vert románokat, és kedveli az efféle eljárást. Mindezt a választási kampányban tette.

Az Európában Élő Románok Egyesületi Szövetsége (FADERE) a hétvégén levelet küldött az Öt Csillag Mozgalomnak, melyben felháborodását fejezi ki a politikus kijelentéseivel kapcsolatban, és azt követeli, hogy a párt vonja meg politikai támogatását Dessitől.

„Elfogadhatatlan, hogy egy európai ország politikusa ilyen szörnyű és xenofób kijelentéseket tegyen, és ne szülessen megfelelő válasz. Nem értem, hogy az olasz és európai hatóságok miért nem reagáltak a kijelentésekre hivatalból. Ez az alak nem csak dicsekszik a bűntetteivel, de erőszakra is buzdít”, nyilatkozta az esettel kapcsolatban Daniel Țecu, a FADERE elnöke.

„Ilyen románellenes kijelentések gyakran előfordulnak az európai országok választási kampányidőszakaiban. Mégpedig azért, mert egyes politikusok elvégeznek egy egyszerű számítást. Úgy gondolják, hogy ha ilyen kijelentéseket tesznek, több szavazatot kapnak a románokat gyűlölőktől, mint azoktól a románoktól, akik rájuk szavaznának”, áll a FADERE közleményében.

Több mint egymillió román választotta lakóhelyéül Olaszországot. Sokan körülük kettős állampolgárok, miáltal szavazhatnak az olaszországi parlamenti választásokon.

Hirdetés