Ceaușescu ajándékaira, pionírnyakkendőre és vécépapírra is lehet licitálni

Árverést rendeznek a korszak relikviáiból.
Hirdetés
A Ceaușescu-korszak tárgyi emlékeiből rendez szerda este kizárólag online árverést az Artmark bukaresti aukciósház az egykori kommunista diktátor születésének századik évfordulója alkalmából.
 
Az Aranykor címmel meghirdetett online árverésen a Ceaușescu-család személyes tárgyain – a diktátor és felesége által kapott ajándékokon, kitüntetéseken, az őket megörökítő fotókon – kívül a kommunista korszak olyan hétköznapi relikviái is kalapács alá kerülnek, mint egy nemzeti színű szegéllyel díszített úttörőnyakkendő, korabeli plakátok és háztartási eszközök.
 
A megvételre kínált emlékek között számos használati tárgy található, a korabeli legolcsóbb, felbontatlan cigarettacsomagtól kezdve egy tekercs (szintén felbontatlan) vécépapírig, ami sokszor hiánycikk volt azokban az időkben.
 
A legmagasabb, 1200 eurós kikiáltási árról egy Ceaușescuék által ajándékba kapott tigrisszőrmebunda indul, a legkisebb összeget, tíz eurót a Scânteia pártlap egy 1965-ös számáért kérik, amely az akkor elhunyt Gheorghe-Gheroghiu Dej kommunista főtitkárt, Ceaușescu elődjét méltatja.
 
Az Artmark számára jó üzletnek bizonyult a Romániában negyed évszázad múltán is élő Ceaușescu-kultusz, amelyet nem feltétlenül a kommunizmussal, hanem a tovatűnt ifjúsággal kapcsolatos nosztalgia táplál. Tavaly nyáron például a kikiáltási ár mintegy háromszorosáért, csaknem 33 ezer euróért sikerült értékesíteniük Ceaușescu egy 1933-ban gyártott Holland & Holland márkájú vadászfegyverét.
 
Nicolae Ceaușescu 1918. január 26-án született, 1965 és 1989 között állt a Román Kommunista Párt főtitkáraként, 1974-től pedig államfőként Románia élén. A körülötte kialakult személyi kultusz csúcspontján Conducatorként (Vezér) és a „Kárpátok géniuszaként” magasztalta a hivatalos sajtó.
 
Az egykori diktátort 1989 decemberében a Temesvárról indult, majd országossá terebélyesedett népfelkelés napjaiban egy rögtönítélő katonai bíróság döntése alapján feleségével, Elenával együtt kivégezték.

Hirdetés