Ilyen még nem volt: bojkottálja a kormány a kormányőrséget

Mivel Liviu Dragnea, a PSD vezére szerint a kormányőrség vezetője beleártja magát a politikába.
Hirdetés

Példátlan lépésre szánta el magát a hétfőn este beiktatott kormány, miután Liviu Dragnea, a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke politikai beavatkozással vádolta meg a kormányőrség (SPP) vezetőjét: a kabinet tagjai testületileg lemondtak a kormányőrség szolgálatairól.

A Mediafax hírügynökség politikai forrásokra hivatkozva arról írt, hogy Viorica  Dăncilă miniszterelnök beiktatása után már lapátra is tette a kormányőrséget, védelmét így jelenleg a csendőrség látja el. Később ugyanígy döntött a kormány minden tagja.

Dragnea hétfőn este vádolta meg nyilvánosan is Lucian Pahonţut, a kormányőrség vezetőjét azzal, hogy beleártja magát a politikába. Az Antena 3 hírcsatornának azt mondta, az előző miniszterelnök, Mihai Tudose és  a PSD, illetve a koalíció között rendkívüli mértékben megnőtt a feszültség, ami mögött Pahonţu állhat.

Kifejtette, bármely miniszterelnöknek intézményes viszonyt kell ápolni a a titkosszolgálatokkal, azonban Lucian Pahonţu „a kelleténél jobban” beavatkozott a kormánnyal kapcsolatos ügyekbe.

„Több kollégám is arról tájékoztatott, hogy a kormányőrség vezetője a kelleténél jobban beavatkozott a dolgokba. Paul Stănescunak (volt és jelenlegi miniszterelnök-helyettes – szerk. megj.) azt mondta, hogy engem márciusban kivégeznek, ő pedig pártelnök lehet. Lehet, hogy Grindeanunak is ezt mondta, lehet, hogy Tudosénak is” – említette meg Dragnea az egy év alatt saját pártja által leváltott két PSD-s miniszterelnököt.

Hirdetés