Kifütyülték Moldvában a kis egyesülést ünneplő fejeseket

Bukarestben is tüntettek a parlament előtt, éljenzés helyett.
Hirdetés

A kis egyesülést (Moldva és Havasalföld 1859-es egyesülését) ünnepelték szerte az országban január 24-én. Igen ám, de nem mindenütt gondolta úgy a nép, hogy a jelenlegi vezetőkkel lehet és kell együtt éljenezni.

Iași-ban, Moldva és a is egyesülés „fővárosában” például kínos jelenetekre került sor. Pedig igazán sokcsillagos VIP-gárda gyűlt össze a jeles esemény alkalmából. Ott voltak a helyi és megyei hatóságok képviselői, parlamenti képviselők, Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt elnöke, Victor Ponta ex-miniszterelnök és Margit hercegnő, Mihály király leánya, a román korona őre. Na és körülbelül 3000 polgár.

A fújolás, kiabálás akkor kezdődött, amikor a pártos hivatalosságok belefogtak beszédeikbe: Autópályákat akarunk, nem büntetőügyeseket a pályán! Tolvajok! PSD, a vörös pestis! Mások Románia és a Moldovai Köztársaság egyesülését követelték, ahogy ez már lenni szokott ilyenkor. Az egybegyűltek között szétosztották a „Iași-i kiáltványt”, egy tíz pontból álló dokumentumot, amelyben befektetéseket követelnek a városban, no meg egy népszavazást, az igazságügyi törvénymódosítások ügyében.

Bukarestben is tüntettek a kis egyesülés évfordulójának estéjén. Több száz polgár gyűlt össze a kormány épülete előtt, eljárták a hórát, ám a tüntetők szerint ez a tánc a független, politikamentes igazságszolgáltatásért való egyesülés hórája, a büntetőügyes és korrupt politikusok ellen.

Kolozsváron bezzeg nem hurrogott a nép, amint beszámoltunk róla.

Hirdetés