Bevethetik az uniós „atomfegyvert” Románia ellen

Az igazságügyi törvények módosítása sértheti a jogállamiság alapelveit.
Hirdetés

Eeljárás indulhat Románia ellen a jogállamiság megsértése miatt az igazságügyi törvények módosítása nyomán – értesült az EUObserver.

Ez akár az EU-alapszerződés hetes cikkelye alapján indítandó eljárásba is torkollhat, ha az Európai Bizottság úgy értékeli, Románia tartósan megsérti a jogállamiság alapelveit.

Az értesülés forrása egy magát megnevezni nem kívánó európai bizottsági illetékes, aki szerint Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke és Frans Timermans első alelnök által szerdán elküldött levél, amelyben aggodalmukat fejezik ki a törvénymódosítások miatt, és azok átgondolására kérik a bukaresti kormányerőket, valójában nem más, mint „figyelmeztető lövés”, amellyel jelezni kívánták: komolyan aggódnak a jogállamiság helyzete miatt, ezért nem kizárt, hogy beindítják a jogállamiság megsértése miatti eljárást, ahogy azt két évvel ezelőtt Lengyelország ellen is tették.

Ez – ahogy Lengyelország esetében is történt – akár az „atomfegyvernek” is nevezett, hetes cikk alapján elinduló folyamathoz is elvezethet, amelynek a végén akár az ország európai tanácsi szavazati jogát is felfüggeszthetik.

Az EB ugyanakkor úgy véli, „erőteljesebben” kezelheti az ügyet az éves igazságügyi felmérés során.

Hirdetés

A hetes cikk olyan, többlépcsős eljárást tesz lehetővé, amely – az európai uniós alapértékek súlyos és módszeres megsértése esetén – végső soron akár az érintett ország szavazati jogának a felfüggesztésével is járhat, ehhez azonban az összes többi tagállam egyhangú támogatására van szükség. Vagyis a hosszadalmas folyamat során nagyon sok feltételnek kell teljesülnie, így az eljárás sikere igencsak bizonytalan.

 

Hirdetés