A romániai szülők évente 15 milliárd lejt tolnak be az oktatási költségvetésbe

Az összeg az állami oktatási költségvetés 40 százaléka. Nem semmi.
Hirdetés

Egyéb európai országokban is hozzájárulnak a szülők a gyermekek oktatási költségvetéséhez, csakhogy ott az arány nem haladja meg a 12 százalékot. Úgyhogy elmondható, a romániai szülők igen jól teljesítenek. Például, a tanszerek körülbelül 1000 lejbe kerülnek évente. A különböző feladatgyűjtemények és opcionális tankönyvek olyan 200 lejbe. Az úgynevezett osztálypénz továbbra sem tűnt el, átlag 150 lejt tesz ki. Az iskola utáni programok körülbelül 6000 lejbe kerülnek évente.

És ha mindent összesítünk, a szakértők szerint a végösszeg olyan 15 milliárd lej körül mozog, állítják a szakértők. Daniela Vișioianu, az Oktatásért Koalíció munkatársa szerint, „az állam által oktatásra költött 100 lejhez a szülők átlag 39 lejt tesznek hozzá. Vannak gazdag szülők, akik kétszer ennyit tudnak adni. A szülő befektet a gyermekébe, annyit ad, amennyit tud. Talán ezért űz gúnyt az oktatásból az állam.”

A szülőknek háromszor annyi pénzt kell befektetniük gyermekeik oktatásába, mint az európai átlag. Mindezt úgy, hogy az oktatási minisztérium idén nyolcmilliárd háromszázmillió lejt kapott, vagyis a bruttó nemzeti össztermék három százalékát.

Elméletileg az állam 355 lejt költ minden egyes tanulóra. Gyakorlatilag azonban csupán 11 lej 15 banit. A különbséget az oktatási személyzet fizetése adja.

Hirdetés