Költségvetés hiányában legatyásodott az USA bukaresti nagykövetsége

Leállt az amerikai kormány, ami a külképviseleteket is érinti. Vízumot azért még lehet igényelni.
Hirdetés

Az Amerikai Egyesült Államok romániai nagykövetsége hétfőn közölte, hogy nincs anyagi fedezet a külképviselet működtetéséhez, de továbbra is kiadja a vízumokat és eleget tesz a konzuli segítségnyújtás feladatának.

A nagykövetség tájékoztatása szerint az előre beütemezett időpontban kell interjúra megjelenniük mindazoknak, akik vízumot igényeltek az USA-ba. A külképviselet honlapján lévő információk azonban a tevékenység újrakezdésééig nem frissülnek rendszeresen, csak ha sürgős biztonsági intézkedésekről van szó – olvasható a közleményben.

Az Amerikai Egyesült Államok kormánya péntekről szombatra virradóan elkezdte részlegesen leállítani bizonyos tevékenységeit, mivel a Kongresszus republikánus és demokrata párti törvényhozói nem tudtak megállapodni a költségvetés tekintetében.

A törvényhozók évi költségvetést jóváhagyó szavazata hiányában az USA kormánya és a kormányzati szervek, intézmények finanszírozás nélkül maradtak, az alkalmazottak nagy része ideiglenesen munkanélkülivé vált. Utoljára 2013 októberében történt meg, hogy az USA központi közigazgatása a mostanihoz hasonló módon lebénult. Utólag visszamenőleg is kifizették a kormányzati intézmények alkalmazottainak bérét. 

Hirdetés