Tizenhárom megyében nehezíti meg az életet a hóvihar

32 ezer háztartásban volt vagy van áramkimaradás.
Hirdetés

Nagyon elkezdett tombolni a tél: 13 megye összesen 132 településén okozott áramkiesést a havazás és a hóvihar – közölte Carmen Dan belügyminiszter.

A prefektusokkal tartott csütörtök reggeli távértekezleten a belügyi tárca vezetője hangsúlyozta, az idei első komolyabb havazás nem idézett elő súlyos helyzeteket, nincsenek elzárt települések, viszont sok helyen megszakadt az áramellátás a hóvihar miatt.

„A ma reggeli adatok szerint 13 megye 132 településén nem volt áram. Ez azt jelenti, hogy körülbelül 32 000 háztartás érintett, az Electrica illetékesei azonban értesítettek, hogy dolgoznak (…), 93 hibaelhárító csapat van terepen” – mondta Carmen Dan.

A belügyminiszter hozzátette, a közlekedési minisztérium figyelemmel követi a közúti közlekedés alakulását. Dan megerősítette, hogy Krassó-Szörény megyében már szerda este lezárták a forgalom elől az 582E, a 608-as és az 582-es jelzésű megyei utat, és nem lehet közlekedni a Transalpina magashegyi út Rânca és Novaci közötti szakaszán sem.

Hirdetés

Közben Kovászna megye egészére, illetve Brassó, Szeben és Krassó-Szörény megye déli részeire havazás és hóvihar miatt narancssárga riasztást adtak ki.

Liviu Pop oktatási miniszter közölte, az ítéletidő miatt 14 megye 88 tanintézményében függesztették fel az oktatást. Az erdélyi megyék közül Hargita, Brassó és Szeben megyében három-három tanintézményt zártak be a rossz idő miatt.

Hirdetés