A PSD azt szeretné, ha az RMDSZ is támogatná Dăncilă miniszterelnökké való kinevezését

A párt hivatalosan is közölte Klaus Iohannis államfővel, hogy az EP-képviselőt jelölte kormányfőnek.
Hirdetés

A Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) közös küldöttsége hivatalosan is Klaus Iohannis államfő elé terjesztette a Viorica Dăncilă európai parlamenti képviselő miniszterelnöki jelölésére vonatkozó javaslatot – nyilatkozta Liviu Dragnea.

A Cotroceni-palotában zajlott egyeztetést követően a PSD-elnök közölte, ismertették az államfővel azt az eljárást is, amelynek nyomán Viorica Dăncilát jelölték a Mihai Tudose lemondásával megüresedett kormányfői tisztségre, az ALDE-t képviselő Daniel Chiţoiu pedig tájékoztatta az elnököt arról, hogy alakulata is támogatja az EP-képviselő jelölését.

Dragnea hozzátette, bemutatta Iohannisnak azoknak a PSD-s és ALDE-s képviselőknek és szenátoroknak a listáját, akik támogatják Dăncilát, így próbálva az elnök tudomására hozni, hogy „nincs semmiféle probléma a parlamenti többségen belül”.

A PSD-elnök kifejtette, a párt országos végrehajtó bizottságának keddi ülését követően tárgyalt Kelemen Hunor RMDSZ-elnökkel, és biztosította őt arról, hogy amennyiben támogatják Viorica Dăncilă jelölését, „korrekt, jó és nyílt viszony lesz a kormány és az RMDSZ között”. Amennyiben az államfő kormányalakítási megbízást ad az EP-képviselőnek, mielőtt a parlament szavazna a kormányról, sor kerül egy, a PSD, az RMDSZ képviselői és Dăncilă közötti találkozóra, ahogyan az eddig is történt – tette hozzá Dragnea.

Hirdetés