Mínusz húsz fok alá is „benézett” a hőmérő higanyszála a Székelyföldön

Gyergyóalfaluban volt a leghidegebb.
Hirdetés

Az eddigi enyhébb időjárás után kimutatta a foga fehérjét a tél a Székelyföldön: országos szinten Hargita megyében mérték a legalacsonyabb hőmérsékleti értékeket hétfő reggel, amikor Gyergyóalfaluban mínusz 21, Csíkszeredában pedig mínusz 20 fokot mutattak a hőmérők.

A megye más településein is nagyon hideg volt, Maroshévízen mínusz 18, a Bucsin-tetőn mínusz 15, Székelyudvarhelyen mínusz 12 fokig süllyedt a hőmérők higanyszála.

A nagyszebeni meteorológiai központ szakembere, Ilic Mojoc szerint ezek az értékek alacsonyabbak az ebben a térségben ilyenkor megszokottnál, de volt ennél hidegebb is január 15-én: 1965-ben és 1974-ben például Csíkszeredában és Maroshévízen mínusz 32 Celsius-fokot mértek ezen a napon.

Az előrejelzések szerint a hétfőről keddre virradó éjszaka is fagy lesz, ezt követően azonban enyhülni kezd az idő, és csapadék is várható.

Az eddig mért legalacsonyabb januári hőmérsékletet 1985-ben jegyezték fel Hargita megyében, amikor mínusz 38,4 fokig süllyedt a hőmérők higanyszála Csíkszeredában.

Hirdetés