Tőkés: azonnal mondjon le Tudose. Az EMNP feljelenti a kormányfőt

Ha nem mond le, akkor az RMDSZ mondja fel az együttműködést a PSD-vel.
Hirdetés

Mosdatlannak, brutálisan hungarofóbnak nevezte Mihai Tudose akasztós kijelentését Tőkés László európai parlamenti képviselő, aki szerint a megnyilvánulás az antiszemitizmushoz hasonlítható.

„Megengedhetetlen, hogy az ország egyik első embere »vörös (véres) posztóként« lobogtassa meg a székelyek nemzeti szimbólumát, jogos és törvényes autonómiaköveteléseink kriminalizálása által uszítva a magyarság ellen a többségi román társadalmat”

– írja pénteki közleményében a politikus.

Az erdélyi EP-képviselő szerint a helyzeten már nem segít sem a bocsánatkérés, sem a visszavonás, csak Mihai Tudose azonnali lemondása.

Hirdetés

Tőkés üdvözli az RMDSZ elítélő nyilatkozatát, de felkéri Kelemen Hunort, hogy Tudose lemondásának elmaradása esetén 24 órán belül függesszék fel a parlamenti együttműködést a PSD-vel és az ALDE-vel.

Tőkés László úgy véli, hogy a magyar pártoknak és az EP-képviselőknek tiltakozniuk kell az európai fórumokon a történtek miatt és védlmükbe kell venniük az életveszélyesen megfenyegetett erdélyi magyar közösséget.

Az EMNP feljelenti a miniszterelnököt
Az EMNP elnöksége pénteken közölte: a párt feljelentést tesz Mihai Tudose ellen uszítás és gyűlöletbeszéd miatt.
Az EMNP lemondásra szólította fel a miniszterelnököt, és közölte: elvárja a román politikai élet szereplőitől, hogy egyértelműen határolódjanak el Mihai Tudose nyilatkozatától. A párt szerint a miniszterelnök „náci ideológiákkal rokon” kijelentése elfogadhatatlan és alkalmas arra, hogy félelmet keltsen a magyar nemzeti közösségben. Az EMNP ennek ellenére nem hátrál meg az autonómiáért folytatott békés demokratikus küzdelemben.
„Aggodalomra ad okot a tény, hogy miközben a három romániai magyar párt közösen kezdeményezi az önrendelkezésről folytatott román—magyar párbeszéd mielőbbi megkezdését, addig Románia miniszterelnöke – az európai értékekkel és az emberi jóérzéssel ellentétes módon, a 20. század legsötétebb korszakát idézve – akasztásról beszél” – írják.
A párt közölte: nemzetközi fórumok segítségét kéri annak érdekében, hogy Mihai Tudose kijelentése ne legyen következmények nélküli, az itt élő magyarság pedig megerősödhessen önrendelkezési küzdelmében.

Hirdetés