Siessen, ha az Első otthon programban szeretne lakást venni!

A kormány egyre kevesebb összeget szán a program finanszírozására.
Hirdetés

2018-ban is folytatódik az Első otthon program, az erre fordítható garanciaalap felső határa kétmilliárd lej lesz – döntötte el szerdai ülésén a kormány.

Ez jelentős, félmilliárd lejes csökkenés a tavalyi, és egymilliárd lejes csökkenés a 2016-os évhez képest.

A kormányhatározat többek között 2,5-ről 2 százalékra csökkenti a maximális kamatot, amelynek az a célja, hogy összhangba hozzák a lakásvásárlások finanszírozására garantált összegre vonatkozó előírásokat a lakásépítésekre vonatkozókkal, és kizárják mindenféle diszkrimináció lehetőségét.

A jogszabály csökkenti a bürokráciát abban az esetben, ha elutasítják az igénylő kérését. Ezután a garanciaként használt, jelzáloggal terhelt, illetve eladási korlátozás alá eső ingatlanok feloldását, amit eddig a pénzügyminisztérium végzett, a Kis- és Középvállalkozások Hitelbiztosításának Országos Alapja (FNGCIMM) veszi át.

A kormány eltökélt, hogy folyamatosan csökkentse az Első otthon programra szánt garanciakeretet, és kizárólag szociális alapúvá tegye a kezdeményezést, olyanok számára,akik egyébként nem tudnának lakást vásárolni.

Hirdetés

A cél az, hogy rábírják a bankokat: álljanak elő saját ingatlanhitel-programokkal.

Az Első otthon programot még 2009-ben hozták létre a gazdasági válság miatt megzuhant ingatlanpiac fölélénkítésére. Lényege, hogy az állam legtöbb 57 ezer euró értékig garanciát vállal az ingatlan értékére. A vásárlónak csupán 5 százaléknyi önerővel kell rendelkeznie.

A tavaly értékesített ingatlanok mintegy kétharmadát az Első otthon program keretében vették meg. Indulása óta 220 000-en vásároltak lakást a program segítségével.

Hirdetés