Tăriceanu szerint Románia a kisebbségek Kánaánja

Azért ki lehetne már találni valami újabb, kreatívabb szöveget is.
Hirdetés

Románia pozitív példa Európában és a világon a kisebbségi jogok betartását illetően, reagált Călin Popescu Tăriceanu, a szenátus elnöke arra, hogy az RMDSZ, a Magyar Polgári Párt (MPP) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) képviselői hétfőn közös nyilatkozatot írtak alá az autonómia-elképzelések összehangolásáról.

„Rég beszédtéma Székelyföld autonómiája (…), de úgy gondolom, hogy Románia pozitív példa Európában és a demokratikus világban a kisebbségi jogok betartását illetően. Nincsenek lemaradásaink e területen. Bármikor nyitott vagyok a párbeszédre a román állampolgárokkal, természetesen azokkal is, akik a magyar kisebbség tagjai” – nyilatkozta Călin Popescu-Tăriceanu.

A szenátus elnöke nem olvasta az állásfoglalást, ezért nem nyilatkozott arról, hogy az ütközik-e az alkotmány előírásaival.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, Biró Zsolt, az MPP elnöke és Szilágyi Zsolt, az EMNP elnöke hétfőn olyan közös állásfoglalást írt alá, amelyben területi autonómiát kérnek Székelyföldnek és sajátos jogállást Partiumnak.

Hirdetés