Dragnea szerint elfogadhatatlan az autonómia

Alkotmányellenes, ezért még alku tárgya sem lehet az önrendelkezés a PSD elnöke szerint.
Hirdetés

Az autonómia alkotmányellenes, elfogadhatatlan és nem lehet alku tárgya – szögezte le Liviu Dragnea, a bukaresti kormány vezető erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke hétfőn.

A pártelnököt a PSD végrehajtó bizottságának ülése után újságírók kérdezték az erdélyi magyar pártvezetők aznapi közös nyilatkozatáról, melyben megerősítették az erdélyi magyarság negyed évszázada megfogalmazott autonómiaigényét.

Arra a kérdésre, hogy miként befolyásolhatja az autonómia ügyében fennálló véleménykülönbség a PSD és az RMDSZ közötti parlamenti együttműködést, Liviu Dragnea azt mondta: ez

az együttműködés csak bizonyos konkrét törvénytervezetekre terjed ki.

Megjegyezte: még koalíciós partnerével, a liberális ALDE-val sem teljes a nézetazonosság, és együtt tudnak működni annak ellenére, hogy egy-két kérdésben álláspontjuk szöges ellentétben van egymással.

Korábban a legnagyobb ellenzéki párt, a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, Ludovic Orban is elutasította az erdélyi magyar pártok által megfogalmazott autonómiakövetelést.

Hasonlóan járt el Eugen Tomac, a Népi Mozgalom Pártjának (PMP) ügyvezető elnöke is, aki szerint a magyar pártok állásfoglalása „durva provokáció, amelynek az a célja, hogy fölösleges feszültséget keltsen Romániában”.

Hirdetés

„Fel vagyok háborodva a magyar politikai vezetők provokatív magatartásától a centenáriumi év kezdetén.(…) A magyar pártok tette megengedhetetlen és elítélendő, mert megosztja a román társadalmat” – nyilatkozta az Agerpres hírügynökségnek Tomac.

A PMP ügyvezetője az állította, hogy a román állam mindig megértéssel fordult a kisebbségek felé.

„Ezzel szemben a magyar vezetők kihívóan viselkednek és béketűrésünket tesztelik, amelyet már így is túlságosan kiterjesztettünk. Azt gondoljuk, hogy itt kellene leállniuk. Különben az ilyen radikális, provokatív hozzáállás csapdába ejti a magyar anyanyelvű román állampolgárokat is, zavart okoz, széthúzáshoz és szélsőséges retorikához vezet, amelyeknek nincs helyük a társadalomban. Megengedhetetlen, hogy 2018-ban eltűrjük, hogy román állami méltóságot viselő személyek ilyen tettekre ragadtassák magukat” – jeletette ki Tomac.

Hétfőn az RMDSZ, a Magyar Polgári Párt (MPP) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke közös állásfoglalásban erősítette meg Kolozsváron az erdélyi magyarság negyed évszázada megfogalmazott autonómiaigényét. A közösségi autonómiák megteremtéséhez az erdélyi magyar politikai alakulatok vezetői a román többség támogatását kérték.

„Száz évvel a gyulafehérvári nyilatkozatban foglaltak után készek vagyunk egy új kezdetre: az ország fejlődése, a közös jövőnk érdekében találjunk együtt megoldásokat a közösségeinket megosztó kérdésekre. Céljaink nem sértik a románok jogait, de azt is tudjuk, hogy törekvéseinket csakis a többség támogatásával tudjuk megvalósítani – ehhez ajánlunk partnerséget, és kérünk tiszteletet” – írta közös nyilatkozatában Kelemen Hunor az RMDSZ, Biró Zsolt, az MPP és Szilágyi Zsolt, az EMNP elnöke.

Hirdetés