Ártalmatlan a Zazar folyón történt szennyezés?

Többször is megesik évente, hogy átfolyik rajta a bányavíz, és nem okoz kárt – érvel a Máramaros megyei prefektúra.
Hirdetés

Nem okozott kárt a növény- és állatvilágban a Zazar folyón történt szennyezés – közölte a Máramaros megyei prefektúra kedden. A Nagybányát is átszelő Zazar (Săsar) folyó hétfőn szennyeződött bányavízzel, amely vöröses-narancsszínűre festette a folyó vizét.

Stelian Ivaşcu, a máramarosi vízgazdálkodási vállalat igazgatója hétfőn úgy nyilatkozott, hogy a szennyezést valószínűleg iszap okozta, amely akkor kerülhetett a folyóba, amikor beszakadt egy 2007-ben bezárt bánya mennyezete. 

A prefektusi hivatal által kedden kiadott közlemény szerint évente három-öt alkalommal történik a hétfőihez hasonló eset, és a korábbi tapasztalat arra enged következtetni, hogy ezek nem befolyásolják a környék vízi flóráját és faunáját.

 

A Remin nemesfémbányászati vállalat vezetőségének kellett volna olyan tisztítóállomásról gondoskodnia, amely megvédi a környezetet a Zazar folyón időszakosan bekövetkező szennyeződések káros következményeitől – jelentette ki Nagybánya polgármestere, Cătălin Cherecheş

Az elöljáró kedden azt mondta, nem érti, hogy a fizetésképtelenné vált Remin vezetősége miért nem kérte a hitelezők támogatását egy ötmillió lejes tisztítóállomásra, amely biztonságossá tenné a şuiori bánya Felsőbánya felőli kivezető nyílását. Szerinte a vállalat csak azzal törődik, hogy a felső beosztásokban lévő alkalmazottainak most is biztosítsa a fizetését és különböző juttatásokat. 

A polgármester arra is kitért, hogy véleménye szerint alapos vizsgálatnak kellene alávetni az állami tulajdonban lévő Remin vállalat tevékenységét, javainak kezelését az elmúlt 15 évre visszamenőleg, és annak okait, hogy miért kellett a Reminhez tartozó bányákat bezáratni, ami miatt több ezer bányász lett munkanélküli.

Hirdetés

 

A Zazar folyó időközben elvesztette narancsvöröses árnyalatát, közölték a szakemberek. A közlemény arról is tájékoztat, hogy a vízből vett mintákon végzett laboratóriumi vizsgálatok sem utalnak a folyó élővilágának károsodására.

A sokat látott folyót ötven éven keresztül erősen szennyezték a bányák és a fémkohászatból származó melléktermékek – írja az Agerpres hírügynökség. Az ipari tevékenység leállítása után a folyó vize megtisztult, az ökoszisztéma lassan helyreállt, amelyet a szakemberek szerint az is bizonyít, hogy három évvel ezelőtt a folyóba visszatértek a vadkacsák.

Hirdetés