Két PSD-s már visszakozott a btk. enyhítésétől

41 képviselő írta alá, kettő visszavonta a szignóját Cătălin Rădulescu felháborító javaslatairól.
Hirdetés
Bejelentette Costel Lupaşcu és Silviu Macovei szociáldemokrata párti képviselő, hogy visszavonja aláírását a büntető törvénykönyvet módosító tervezetről, amelyet párttársuk, Cătălin Rădulescu képviselő kezdeményezésére nyújtottak be a parlamentbe.
 
A 41 PSD-s képviselő és szenátor által aláírt törvényjavaslat értelmében 200 000 euróban szabnák meg azt az összeghatárt, amely alatt nem minősülne bűncselekménynek a hivatali visszaélés. A tervezet ugyanakkor módosítaná a büntető törvénykönyv 175. cikkelyét úgy, hogy a tisztségükbe választás útján került személyek ne számítsanak köztisztviselőnek, és tetteik ne essenek a btk egyes cikkelyeinek hatálya alá. Rădulescu a szexuális célzatú visszaélést is kivenné a hivatali visszaélés kategóriájából.
 
Costel Lupaşcu szociáldemokrata képviselő pénteken Facebook-bejegyzésben közölte, kérte az alsóház főtitkárságát, vonják vissza aláírását Cristian Rădulescu javaslatáról. „Abban a változatban, amelyet megmutattak nekem, amikor a támogatásomat kérték, nem szerepeltek azok a vitatott előírások, amelyek a végső változatban megjelennek, és amelyek szembemennek politikai és erkölcsi meggyőződésemmel” – írja bejegyzésében a botoşani-i képviselő.
 
 
Lupaşcu azt állítja, több olyan javaslat is szerepel a tervezetben, amelyekkel nem ért egyet, köztük az, amely 200 ezer eurós károkozáshoz kötné a hivatali visszaélés bűncselekménnyé minősítését.
 
„Nekem azt mondták, hogy a törvény célja gördülékenyebbé tenni a munkát a helyi közigazgatásokban. És szerintem sem helyénvaló, hogy a polgármestereknek folyamatosan tartaniuk kell attól, hogy börtönbe kerülnek, mert 2 lejjel drágábban vásároltak toalettpapírt. De 200 ezer eurós károkozáshoz kötni a hivatali visszaélés bűncselekménnyé minősítését már teljesen más történet” – írja bejegyzésében a képviselő.
 
Kollégája, Silviu Macovei iaşi-i képviselő közleményben jelentette be, hogy visszavonja aláírását a btk.-t módosító tervezetről.
 
„Amint azt mindannyian láthattuk az elmúlt napokban, a közvélemény vehemensen ellenezte Cătălin Rădulescu javaslatait. Figyelembe véve a kinyilvánított véleményeket, úgy döntöttem, visszavonom a tervezetet támogató aláírásomat. Hangsúlyozni szeretném ugyanakkor, hogy egy demokráciában mindenkinek jogában áll javaslatokat előterjeszteni, mint ahogyan az is, hogy ne értsen egyet ezekkel, és a párbeszéd, a vita az egyetlen módja annak, hogy elkerüljük a súlyos tévedéseket” – írja közleményében a képviselő hozzátéve, eltökélt szándéka módosító javaslatokat nyújtani be a tervezethez. 

Hirdetés