Újabb Btk.-módosítás támogatná meg a korrupt politikusokat

A főszereplő Cătălin Rădulescu PSD-s honatya, valamint a büntetőjogi felelősségre vonástól megmenekülő választott tisztségviselők.
Hirdetés

Újabb olyan törvénymódosító javaslatot dolgoztak ki, amely lehetőséget biztosítana a politikusoknak arra, hogy hivatali visszaélés esetén elkerüljék a felelősségre vonást.

A Cătălin Rădulescu szociáldemokrata párti (PSD) honatya által beterjesztett, a párt negyven honatyája által aláírt, a büntető törvénykönyv 175. cikkelyéhez benyújtott módosító javaslat értelmében a tisztségükbe választás útján került személyek nem számítanak köztisztviselőnek.

Vagyis ha hivatali visszaélés, összeférhetetlenség vagy vesztegetés elfogadásának alapos gyanúja merül fel ellenük, az ügyükben akkor sem járhatna el sem az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI), sem az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) úgy, mint a köztisztviselők esetében, rájuk ugyanis a Btk. vonatkozó cikkelye nem vonatkozna.

A módosítás nyomán az államfő, a képviselők, a szenátorok, az európai parlamenti képviselők, valamint a helyi önkormányzati képviselők lélegezhetnének fel, mandátumuk időtartama alatt ugyanis nem járhatnának el ellenük az ellenőrző és nyomozó hatóságok.

Hirdetés

Pár éve már megpróbáltak hatályba léptetni egy ilyen módosítást, de a „fekete keddként” hírhedtté vált napon elfogadott tervezetet az alkotmánybíróság elkaszálta.

Cătălin Rădulescu nagyon ráérzett a politikusokat a büntetőjogi felelősségre vonástól megvédő módosítások ízére: egy másik javaslatban 200 000 eurós küszöbértéket szabna meg, amely alatt nem minősülne bűncselekménynek a hivatali visszaélés során megvalósított károkozás. Emellett a három évig terjedő szabadságvesztést az elítélt otthonában tölthetné le, illetve az is, akit három évet meghaladó időtartamú szabadságvesztésre ítéltek, de idősebb hatvan évnél, vagy súlyos betegségben szenved.

Hirdetés