PSD-s javaslat: 200 000 eurós kárig bárki nyugodtan visszaélhet hivatali hatalmával

A párt képviselői jelentősen enyhítenék a büntetési tételeket.
Hirdetés

Az év elején elbukott 13-as sürgősségi kormányrendelet kudarca után a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) ismét csak enyhítené a hivatali visszaélés büntethetőségét.

Cătălin Rădulescu, a párt képviselője 38 kollégája támogatásával olyan módosítást nyújtott be a büntető törvénykönyvhöz, amely 200 000 euróban szabná meg azt az értékhatárt, amely alatt a hivatali visszaélés nem minősül bűncselekménynek.

A Btk. 297-es cikkelyéhez benyújtott javaslat értelmében a hivatali visszaélés csak akkor lenne büntethető, ha az okozott kár jelentős.

Eszerint „azon közhivatalt betöltő személy, aki hivatali feladatai ellátása közben nem tesz eleget kötelességének, vagy törvényellenes cselekedetet követ el, és ezzel 200 000 eurót meghaladó kárt okoz egy magán- vagy jogi személynek, egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható és eltiltható a közhivatal betöltésétől” – olvasható a tervezetben.

A Btk. jelenleg nem szab meg alsó értékhatárt, és kettőtől hét évig terjedő szabadságvesztéssel sújtja a hivatali visszaélést.

Rădulescu azonban nem elégszik meg ennyivel: a szabadságvesztés letöltésének módját is módosítaná. Így

a három évig terjedő szabadságvesztést az elítélt otthonában tölthetné le,

illetve az is, akit három évet meghaladó időtartamú szabadságvesztésre ítéltek, de idősebb hatvan évnél, vagy súlyos betegségben szenved.

A kormánypárti képviselő a büntetőjogi perrendtartás feljelentésre vonatkozó cikkelyét is módosítaná. Ennek nyomán a feljelentés hat hónapig tehető meg azt követően, hogy a feljelentő tudomására jutott a bűncselekmény, kivételt képeznek a személy elleni és a nemzetbiztonság elleni bűncselekmények. Amennyiben a feljelentő a megszabott határidőn belül nem tesz feljelentést, büntetőjogilag felelősségre vonható, feljelentése pedig nem használható fel bizonyítékként.

Hirdetés

Módosulna  a vesztegetés elfogadásának meghatározása is. Kikerülne belőle, hogy bűncselekménynek minősül a más személyt jogosulatlan haszonhoz juttató cselekedet, a kiróható szabadságvesztés alsó határát pedig a jelenlegi háromról egy évre csökkenti.

A vesztegetés büntetése emellett kettőtől hét évig terjedő szabadságvesztés helyett fél évtől öt évig terjedne.

Januárban a kormány a 13-as sürgősségi rendeletben 200 000 lejben szabta volna meg azt az értékhatárt, amely fölött a hivatali visszaélés bűncselekménynek minősülne. Akkor a tüntetések, valamint a nemzetközi bírálatok hatására a rendeletet visszavonták.

A gyanú szerint a PSD elsődleges célja az, hogy megmentse Liviu Dragnea pártelnököt, aki ellen 180 000 lej értékű kárt okozó hivatali visszaélés miatt zajlik büntetőeljárás még abból az időszakból, amikor a dél-romániai Teleorman megyei önkormányzat elnöke volt.

Aki számára esetleg valahonnan ismerős lenne Rădulescu neve: ő az a képviselő, aki a januári tüntetések idején azzal hencegett, hogy van neki egy AKM gépkarabélya, amellyel akár ki is mehet a tüntetők közé.

Az már csak jelentéktelen nüansz, hogy tavaly jogerősen másfél év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a legfelsőbb bíróság vesztegetés és képviselői tisztségével összeegyeztethetetlen pénzügyi tranzakciók miatt.

Hirdetés