Strasbourgi aggodalmak a román igazságügyi reform miatt

Levelet kapott Klaus Iohannis az Európa Tanács főtitkárától.
Hirdetés

Levelet írt Thorbjørn Jagland, az Európa Tanács főtitkára Klaus Iohannis államfőhöz, melyben arra biztatott, hogy Románia kérje ki a Velencei Bizottság szakvéleményét az igazságügyi törvények módosítása kapcsán. Mint ismeretes, ez a testület az Európa Tanács független alkotmányjogászokból álló tanácsadó szerve, melynek egyik fő célja a vitás kérdések tárgyalásos rendezése.

A főtitkár kifejtette: figyelemmel követte a hét folyamán elfogadott, az igazságügyet érintő három jogszabály törvényalkotási folyamatát. Felhívta a figyelmet arra, hogy az Európa Tanácsnak az igazságügy megerősítéséről szóló cselekvési terve, melyet Románia is elfogadott, fontosnak tartja, hogy a tagállamok minden rendelkezésükre álló eszközt felhasználjanak, illetve minden irányítási elvet figyelembe vegyenek akkor, amikor igazságügyi reformot hajtanak végre.

Jagland szerint a Velencei Bizottság tisztázhatja, hogy az elfogadott módosítások összeegyeztethetők-e a jogállamiság alapelveivel.

A főtitkár ugyanakkor emlékeztet, hogy az Európa Tanács keretében működő korrupcióellenes államcsoport (GRECO) is megvizsgálja a romániai igazságügyi törvények módosításáról szóló törvényeket.

 

Hirdetés