Megszavazta a parlament a 2018-as költségvetést

Az RMDSZ is, pedig megtorpedózták a tervét, hogy a teljes jövedelemadó az önkormányzatoknál maradjon.
Hirdetés
Elfogadta pénteken a parlament a 2018-as állami költségvetés, valamint a társadalombiztosítási költségvetés tervezetét: 255 törvényhozó támogatta szavazatával, 95-en ellene voksoltak. A társadalombiztosítási költségvetés tervezetét 255 támogató és 90 ellenszavazattal fogadta el a két ház együttes plénuma.
 
A Mihai Tudose vezette kabinet december 6-án hagyta jóvá a jövő évi büdzsétervet, amelynek prioritásai között az egészségügy, az oktatás és a befektetések szerepelnek. A kormány akkori közleménye értelmében a 2018-as költségvetés 5,5%-os gazdasági növekedéssel, éves átlagban 3,1%-os inflációval és 2,96%-os költségvetési hiánnyal számol.
 
A tervezet szerint a jövő évi költségvetési bevételeket 287,5 milliárd lejre becsülik, ami 30,9 milliárddal több, mint idén. Utóbbi összegből 21,1 milliárd lejt kapna az egészségügy, amelynek költségvetése 17%-kal nőne az idei évhez képest, ugyanakkor oktatásra 16%-kal, befektetésekre 42%-kal terveznek többet fordítani jövőre, mint idén.
 
A költségvetés-tervezet tartalmazza az egységes bértörvény által előírt béremelések, a nyugdíjpont 10 százalékos emelése, valamint a közalkalmazottaknak járó üdülőjegyek fedezetét is – mutatott rá a kormány közleménye.
 

Az önkormányzatoknak nem lesz kevesebb bevételük

2018-ban, mint idén – válaszolta Liviu Dragnea képviselőházi elnök arra az újságírói kérdésre, hogy szerinte elégedettek lesznek-e a polgármesterek a 2018-as évi költségvetéssel. Azt is elmondta, hogy jövőre elkészül a közpénzügyi törvény, amely lehetővé tenné, hogy a jövedelemadó száz százaléka a helyi önkormányzatoknál maradjon. 
 
A polgármesterek az elmúlt hetekben többször is aggodalmuknak adtak hangot amiatt, hogy jövőre 16 százalékról 10 százalékra csökken a jövedelemadó, ebből a kormány mégsem hagy nagyobb arányt az önkormányzatoknál, mint eddig, ezért azok jelentős bevételkiesésre számíthatnak. Kolozsvárnak emiatt 28 millió euróval kisebb lesz a 2018-as büdzséje, mint az idei, hangoztatta többször is Emil Boc polgármester.
 

A plénum leszavazta az RMDSZ javaslatát,

hogy a teljes jövedelemadó maradjon az önkormányzatoknál, az RMDSZ mégis megszavazta ma a költségvetést, mert egy korrekciós javaslatát elfogadta a parlament, amely biztosítani hivatott, hogy 2018-ban egyetlen önkormányzatnak sem lehet kisebb költségvetése, mint 2017-ben – áll az RMDSZ mai közleményében. 
 
Ha az első félévi mutatók azt jelzik, hogy az éves költségvetése kisebb lesz az ideinél, akkor ezt a kormány köteles korrigálni az első félév végén. Ez alól várhatóan azok az önkormányzatok lesznek kivételek, amelyek 2016-ból és 2017-ből rendelkeznek pénztartalékokkal – nyilatkozta Erdei-Dolóczki István képviselő.
 
„A költségvetés tervezete az áfából visszaosztandó összegek megállapításánál az önkormányzatok 2016-os és 2017-es tartalékait is alapul veszi. Azok az önkormányzatok, amelyek 2017 végén tartalékolt pénzzel rendelkeznek, kisebb összeget kapnak a visszaosztás során, mint amennyi a számítási képlet alapján amúgy járna nekik. A megtakarításuk felével egyenlő összeget vonnának le a visszaosztandó bevételből. Az RMDSZ azt javasolta,hogy a levonás kiszámításánál ne vegyék alapul az uniós projektek kivitelezésére, illetve célirányosan támogatott projektek befejezésére tartalékolt összegeket. 
 
Ezek átlagosan az önkormányzatok megtakarításainak 80 százalékát teszik ki, így csak a fennmaradó 20 százalék felével megegyező levonásban részesülnek az áfa visszaosztása során. Ezt kompromisszumos megoldásként elfogadta a plénum, ennek ellenére továbbra sem lehetünk teljesen elégedettek ezzel az új rendszerrel, hiszen ha kezdeményezésünkre kisebb mértékben, de még így is a jól teljesítő önkormányzatokat bünteti” – fogalmazott a képviselőház pénzügyi bizottságának tagja.

Hirdetés