Erdélyi magyar megfigyelő is van a katalóniai választásokon

Fancsali Ernő az Európai Szabad Szövetség képviseletében járja sorra a barcelonai szavazóköröket. A részvétel magas, a voksolás egyelőre nagyobb incidensek nélkül zajlik.
Hirdetés

Az Európai Szabad Szövetség (EFA) több más képviselője mellett Fancsali Ernő, az Erdélyi Magyar Néppárt kolozsvári szervezetének elnöke is megfigyelőként vesz részt a Katalóniában ma zajló előrehozott regionális választásokon, bár nem hivatalosan, mert – mint fogalmaz – Spanyolország nem ismeri el a választási megfigyelőket, „azokat a harmadik világba valónak tartja”.

Háromnapos kiküldetése során Fancsali egyébként részt vett a szintén EFA-tag Esquerra Republicana Catalunya (Katalán Köztársasági Baloldal) kampányzáró rendezvényén, valamint azon az EFA által szervezett konferencián, melynek témája volt a katalán politikai helyzet.

Fancsali beszámolója szerint a részvétel nagyon magasnak ígérkezik, de a voksolás egyelőre nagyobb incidensek nélkül zajlik. „A részvétel nagyon nagy, a hangulat egyelőre jó, de kisebb incidensekrol hallotunk, megpedig arról, hogy néhány vidéki szavazókörben lezarták a szavazást, mert eltűntek szavazólapok. Az emberek készülnek az utcára, de hivatalos, szervezett eredményvárót nem lehet nyilvános térben tartani” – mondta el a Főtérnek.

Az elszakadáspárti tábor bizakodó, bár valószínűleg lesznek kérdőjelek a választás után. „A függetlenségpártiak idegesek, mert a Spanyolország-pártiak szándékosan hibáznak függetlenségpárti körzetekben, de egyébként optimisták, és – a mérések alapján – biztosak benne, hogy nyernek. A koalíciókötés bonyolultabb ügy, de borítékolható, hogy a függetlenségpárti erőknek többsége lesz” – nyilatkozta a néppárti politikus.

És hogy mi lesz a választás után a függetlenséggel? „A függetlenséget kikiáltották, ez nem egy játék, amit újrakezdenek. Katalónia független, de megszállás alatt van, ez egy kényszerválasztás, amit a katalán függetlenségiek nem ismernek el, de az eredményét igen. Ezután a köztársaság építésén fognak dolgozni, nincs visszaút” – összegzett.

A katalánok sorban állnak a szavazókörök előtt|Fotó: Fancsali Ernő, Barcelona

A hírügynökségek szerint is szokatlanul hosszú sorok voltak csütörtök délelőtt a szavazóhelyiségeknél Katalóniában, ahol azonban a látszat ellenére az eddigi részvételi adatok nem haladták meg a két évvel ezelőttit.

A közvélemény-kutatások 80-82 százalékos rekordrészvételt valószínűsítettek, szemben a két évvel ezelőtti 75 százalékkal – számol be az MTI.

„Sosem láttam még választásokon ekkora sort” – nyilatkozott egy várakozó az El País című napilapnak még kora reggel, a szavazóhelyiségek megnyitása előtt, és mások is hasonló megállapításokat tettek más helyszíneken.

A reggeli tömeget több szavazó szerint is vélhetően az okozta, hogy most munkanap van, és sokan munkába menet ejtették útba a szavazóhelyiségeket.

Hirdetés

A voksolás a beszámolók szerint békésen és zavartalanul zajlik, a helyiekben érezhetően nagy a szavazási kedv.

Történelminek nevezte a választást több katalán pártvezető, elnökjelöltek és politikusok is, miután leadták a szavazatukat, és mindannyian szavazásra buzdítottak nyilatkozataikban.

Carles Puigdemont leváltott katalán elnök Twitter-oldalán üzent Brüsszelből, ahol azt írta: „Október 1-jének szelleme vezessen minket!” A volt katalán elnök és egykori kormányának négy tagja a belga fővárosból követi a szavazás alakulását, ahol egy konferenciaközpontban késő délutántól nyilvánosan kommentálják majd az eseményeket.

Catalan Teen Casts Proxy Vote For Puigdemont In Divisive Regional Election

Puigdemont nevében, szimbolikusan egy 18 éves első szavazó katalán lány voksolt, noha a politikus leadhatta volna szavazatát a brüsszeli konzulátuson vagy kérhetett volna levélben történő szavazást is.

A voksolás zavartalanságát 17 ezer rendfenntartó biztosítja, több mint 12 ezren a katalán rendőrség, a többiek pedig a spanyol rendőrség és csendőrség kötelékéből.

A szavazóhelyiségek ottani idő szerint este 20 óráig (vagyis romániai idő szerint 21 óráig) tartanak nyitva Katalóniában.
 

Hirdetés