Az igazságszolgáltatási tanács működését érintő módosításokat is megszavazta a szenátus

Így a három törvény már csak arra vár, hogy az államfő kihirdesse.
Hirdetés

Döntő házként elfogadta csütörtökön a szenátus a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) megszervezéséről és működéséról szóló, 2004/317-es törvényt módosító tervezetet.

A törvényjavaslatot 81 támogató és 28 ellenszavazattal fogadták el.

A felsőház a héten már megszavazta a bírák és ügyészek jogállásáról, valamint az igazságszolgáltatás megszervezéséről szóló módosításokat is, és mivel mindhárom témában a felsőház a döntő kamara, a jogszabályok Klaus Iohannis államfőhöz kerülnek aláírásra.

Az államfő ugyanakkor megfontolásra visszaküldheti a jogszabályokat a törvényhozásnak, de csak egyszer, és ha változatlanul fogadják el őket, köteles kihirdetni őket.
Ugyanakkor azt a lehetőséget is választhatja, hogy alkotmánybíróságon óvja meg a jogszabályokat.

Mint ismeretes, az RMDSZ által is támogatott kormányoldal a „párhuzamos állam”, a titkosszolgálatokkal összefonódott, önkényesen eljáró ügyészségek fémjelezte „ügyészállam” leküzdésével indokolja a módosításokat, míg az ellenzék szerint a cél az, hogy a politikum ellenőrzése alá vonják az igazságszolgáltatást.

Hirdetés

A csütörtöki ülésen sem maradtak el a kormányoldal és az ellenzék közötti pengeváltások.

Radu Mihail USR-es szenátor szerint a módosítások miatt az EU Lengyelországhoz hasonlóan szankcionálhatja Romániát.
Călin Popescu Tăriceanu, a szenátus és a kisebbik koalíciós párt ALDE elnöke válaszul kijelentette: Lengyelország elismerést érdemel, mivel tiszteli saját szuverenitását és függetlenségét. Válaszul Traian Băsescu volt államfő, az ellenzéki Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöke arról beszélt: Románia az EU-csatlakozás óta már nem a szó klasszikus értelmében vett szuverén ország.

Végül az USR szenátorai George Orwell Állatfarm című regényének példányait osztogatták a kormánypárti szenátoroknak.

Hirdetés