Legatyásodott a rendőrség és a büntetés-végrehajtás – tüntettek az egyenruhások

Több pénzt és az elavult infrastruktúra cseréjét követelik.
Hirdetés

Rendőrök és büntetés-végrehajtási alkalmazottak tüntettek a belügyminisztérium épülete előtt. Tiltakozásuk oka a rendészeti ágazat alulfinanszírozottsága.

A tüntetők sípokkal, dobokkal szerelkeztek fel, tábláikon többek között ilyen feliratok voltak olvashatók: „A belügyminisztériumi alkalmazottak 60%-a minimálbéren él”, „Tisztelettel jelentjük, visszaéléseiket már nem tűrjük”.

A büntetés-végrehajtási intézetek szakszervezeti szövetségének (FSANP) elnöke, Sorin Dumitraşcu szerint az alkalmazottak – a rendőrökhöz hasonlóan – a rossz munkakörülményekre és az idejét múlt, a 70-es évek szintjén rekedt felszereltségre panaszkodnak, ugyanakkor követelik, módosítsák a vonatkozó törvényeket úgy, hogy azok biztosítsák a védelmüket a „csaknem napi szintű” agresszióval szemben, amely a fogvatartottak részéről éri őket.

Dumitraşcu hozzátette, a büntetés-végrehajtási intézetek alkalmazottai az elmúlt két évben több mint egymillió órányi túlórát halmoztak fel, amelyeket – az ígéretek ellenére – még nem fizettek ki nekik.
 

Hirdetés