Népszavazás a romániai monarchia bevezetéséről?

A szocik álltak elő a lehetetlen ötlettel. Kis testcsel lenne, hogy a monarchia iránti szimpátiahullámból szavazati tőkét faragjanak?
Hirdetés

A Román Szociáldemokrata Párt (PSD) ügyvezető elnöke, Niculae Bădălau szenátor hétfőn kijelentette: elképzelhető, hogy népszavazást tartsanak a monarchia romániai bevezetéséről, tekintettel az I. Mihály király halálát kísérő szimpátiahullámra.

A szenátor úr egészen pontosan ezt mondta: „Úgy gondolom, meg lehet kérdezni a népet erre vonatkozóan. Nem egy rossz dolog, tekintettek arra, hogy a monarchiával rendelkező országok fejlettek (igyekszünk híven visszaadni a szenátor úr szavait, minden furcsaságukkal együtt – a szerk.). Ez egy jövőbeli projekt, ehhez a politikusoknak is, az elnöknek meg nagyon sok tényezőnek le kell ülni az asztalhoz, hogy megbeszéljék. Mert azért nem egy olyan projektről van szó, amit csak úgy meglobogtatunk az utcán.”

Azt is megkérdezték a szenátor úrtól, hogy sajnálja-e a PSD a Mihály királlyal való nem túl felhőtlen viszonyt, Bădălau úr kijelentette, hogy

a PSD nagyon is jól viselkedett a Királyi Házzal.

Amúgy meg a történelem során a liberálisok is rosszul viselkedtek a királlyal. Persze, vannak emberek, akiknek voltak vitáik az ügyben, de nem a pártnak. A párton belül igen sok tag van, aki szimpátiával viseltetik a monarchia iránt.

Arra a kérdésre, hogy sor kerülhet-e erre a népszavazásra 2018-ban, Bădălău úr ezt felelte: „Ha már népszavazást szervezünk a hagyományos családra vonatkozóan, ezt is megkérdezhetjük a néptől.”

Így, ilyen egyszerűen. Igen ám, csakhogy ha ezt mondja, a szenátor úrnak

gőze nincs annak az országnak az alkotmányáról, amelynek irányításában részt vesz.

Románia alkotmánya (152. cikkely, 1. bekezdés) ugyanis kerek perec kimondja: Nem képezhetik módosítás tárgyát a jelen Alkotmánynak a román állam nemzeti, független, egységes és oszthatatlan jellegére, a köztársasági kormányformára, a terület integritására, az igazságszolgáltatás függetlenségére, a politikai pluralizmusra és a hivatalos nyelvre vonatkozó rendelkezései. Magyarán, az alkotmány értelmében egyszerűen lehetetlen a kérdésről népszavazást tartani. Ahhoz először magát az alkotmányt kellene megváltoztatni. Amit mellesleg akkor alkottak meg, amikor éppen Ion Iliescu elvtárs volt az elnök.

Hirdetés

A szenzációs vagy szenzációhajhász bejelentést követően az újságírók természetesen megkérdeztek más politikusokat is az ötlettel kapcsolatosan.

Mihai Tudose miniszterelnök például ezt mondta:

„Én nem vagyok monarchista. Nem tudok egyetérteni ezzel, ez az én álláspontom a monarchiával kapcsolatban.”

Călin Popescu-Tăriceanu, az Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) vezére arról beszélt, hogy az alkotmányos monarchia igen jó dolog lenne, mert megszüntetné azt az áldatlan helyzetet, amely most Romániában fennáll, nevezetesen a kormány és az elnöki hivatal közötti párhuzamos hatalomgyakorlást, amely annyi feszültséget szült. Vagyis túl sok hatalom van az elnök kezében. És egy alkotmányos monarchiában ez milyen szépen megszűnne.

Nos, lehet, hogy a PSD és az ALDE fejesei komolyan gondolják, amit mondanak, de azért hadd éljünk a gyanúperrel, hogy csak ki akarják használni a király halála kapcsán magasra csapó szimpátiahullámot egy kis politikai tőkefelhalmozás érdekében.

Hirdetés