Eltemették Mihály királyt

A koporsó utaztatását is magában foglaló, hosszas díszceremónia szobat reggeltől estig tartott.
Hirdetés
Mihály király temetési szertartása a bukaresti pátriárkátus székesegyházában zajlott, ahova a koporsót ágyútalpakon szállították a királyi palotából. A király koporsója 12 óra után érkezett meg a székesegyházba, ahol 77 évvel ezelőtt, 1940. szeptember 6-án I. Károly acélkoronájával királlyá koronázták.
 
 
A gyászmenetet 15 perces harangszó fogadta. A gyászmenet a haranglábnál állt meg, nyolc katona levette a koporsót az ágyútalpról és bevitte a székesegyházba. A szolgálatot Daniel ortodox pátriárka végezte.
 
A gyászszertartás után a koporsót autóba helyezték, és lovascsendőrök kíséretében a menet elindult a Băneasa állomás felé, ahol a menetet a csendőrség díszszázada fogadta. A király koporsóját szállító vonat délután indult Curtea de Argeş felé.
 
 
A királyi vonaton utaznak Margit hercegnő, a román királyi korona őre és a királyi család tagjai. A vonat lassítva halad át Chitila, Titu, és Piteşti állomásokon. I. Mihályt szombat este a királyi temetkezési helyül szolgáló új ortodox székesegyházban helyezik örök nyugalomra.

Hirdetés