Ön Magyarországon élő román állampolgár, és Erdélyben vagy a Partiumban alapítana céget? Kattintson!

Alapítványi támogatásra pályázhat.
Hirdetés

A legalább egy éve Magyarországon élő román állampolgárok erdélyi cégalapítására írt ki pályázatot a nagyváradi székhelyű Romániai Vállalkozásokért Egyesület (ROVE) és az illyefalvi LAM Alapítvány – közölte Nagy Tímea projektmenedzser pénteken az MTI-vel.

Az önrészt nem feltételező, több szakaszos pályázat nyertesei 40-40 ezer eurós vissza nem térítendő támogatást kapnak ahhoz, hogy Romána északnyugati vagy központi fejlesztési régiójának valamelyik városában vállalkozást indítsanak.

A programot a Humántőke operatív programban Románia rendelkezése álló európai uniós forrásokból pénzelik, annak a Diaspora Start Up elnevezésű kiírásnak a keretében, amellyel Románia a külföldön élő állampolgárai hazatérését és otthoni vállalkozásalapítását támogatja.

A projektet tavaly ősszel indította a Cioloş-kormány, lebonyolítására 32 romániai szervezet pályázott sikeresen. A legnagyobb pontszámot elért ROVE projektmenedzsere elmondta: ebben az időszakban jelenik meg valamennyi lebonyolító szervezet pályázati kiírása.

Hirdetés

A lebonyolítók között volt olyan szervezet, amely csak a Spanyolországban élőket célozta meg, volt olyan, amely több országot. A ROVE-LAM Alapítvány kifejezetten az Erdélyből elszármazott, Magyarországon élő román állampolgárokat ösztönzi arra, hogy szülőföldjükön teremtsenek munkahelyeket a Magyarországon már működő vállalkozásuk ötletét, illetve az ottani képzésen elsajátított tudásukat, vagy ott szerzett munkatapasztalatukat kamatoztatva.

Azok közül, akik a most kezdődő toborzás során megfelelnek a kiírás követelményeinek, kiválasztják a legjobb 260-at, akik részt vesznek egy online lebonyolítású vállalkozás-fejlesztési képzésen, amelynek a végén mindenkinek meg kell írnia üzleti tervét. A második szakaszban kiválasztják azt a 32 nyertes pályázót, aki megkapja a 40-40 ezer eurós támogatást erdélyi cége elindításához. A vállalkozásokat csak akkor kell megalapítani, ha nyert a pályázó: a támogatás 75 százalékát előre megkapják, a maradék 25 százalékot pedig akkor, ha teljesítették az üzleti tervet – részletezte a projektmenedzser.
 

Hirdetés