Két magyar szerzőt is díjaztak a román irodalmi körön

A kolozsvári Thoreau unokaöccse keretében hatékony kapcsolat alakult ki a fiatal magyar és román szerzők között.
Hirdetés

A kolozsvári Thoreau unokaöccse (Nepotu’ lui Thoreau) irodalmi kör működésének kilenc éve alatt Románia egyik legszínvonalasabb kortárs irodalmi műhelyévé vált, különös tekintettel a fiatal szerzőkre.

A román műhelyként induló irodalmi kör egyik érdeme, hogy az évek során hatékony kapcsolatot sikerült kialakítani a fiatal magyar és román szerzők között, melynek egyik látványos eredménye a liniște, pace, perversiuni, heppiend (csend, béke, perverziók, heppiend) című antológia, amelyben kilenc fiatal magyar költő versei jelentek meg, Dósa András értő román fordításában.

A Thoreau unokaöccse irodalmi kör immár másodjára szervezi meg országos irodalmi díjainak átadását, a kolozsvári polgármesteri hivatal és a Kolozs megyei Sport- és Ifjúsági Hatóság támogatásával, továbbá az Origo Kulturális Egyesület, a Tribuna és a Helikon irodalmi folyóiratok partnerségével.

A díjakat vers, próza, debüt (román nyelven), illetve magyar vers és próza kategóriákban osztják ki, az adott évben kötetet megjelentető szerzők művei alapján. 2016-ban Horváth Benji kapta a magyar verskategória díját, illetve – kivételes módon – Dósa András, a liniște, pace, perversiuni, heppiend című antológia fordítója.

Hirdetés

Az idei magyar díjazottak: Varga László Edgár (vers, a bejárónőm: isten című verseskötetért), illetve Serestély Zalán (próza, Az állomás 3 kutyái című novelláskötetért). Mindkét kötet az Erdélyi Híradó Kiadó (Kolozsvár) és a Fiatal Írók Szövetsége (Budapest) gondozásában jelent meg.

A további díjazottak: Bogdan Tiutiu (román nyelvű debüt), Bogdan Alexandru Stănescu (román nyelvű próza), valamint Vlad Drăgoi és Vlad Moldovan (román nyelvű vers, megosztott díj).

Hirdetés