Nem bírnak a kocsmába, panzióba naponta betörő medvével

Tegnap éjjel már a hegyimentők menedékházának az ajtaját is tönkretette.
Hirdetés
Tönkretette a brassói hegyimentők menedékházának kapuját az elmúlt éjjel az a medve, amely november folyamán többször megpróbált behatolni a Postăvarul panzióba. 
 
Rolf Truetsch, az 1604 méter magasan található vendéglátóhely ügyvezetője kedden elmondta: a Keresztényhavason elszaporodtak a medvék, a szóban forgó példány november többször is megpróbált bejutni az általa vezetett panzióba, az elmúlt éjjel pedig a hegyimentők épületének garázskapuját tette tönkre. 
 
Mircea Dobre turisztikai miniszter Brassópojánán találkozott a vendéglátó egységek vezetőivel, ebből az alkalomból kérte Rolf Truetsch a tárcavezető segítségét a medvebetörések ellen. Truetsch emlékeztette a minisztert, hogy év végén jelentős számú turista fog érkezni a környékre, és az elszaporodott medveállomány kellemetlenségeket okozhat. 
 
A síelők kedvelt szálláshelyének ügyvezetője azt is elmondta: a Csengettyűnek (Clopoţel) becézett medve már naponta jár az épülethez, tönkreteszi az ajtókat, ablakokat, jelentős károkat okozva. 
 
„Tegnap éjjel 11-12 körül jött. Fentről kezdte, a drótkötélpályás felvonónál lévő kiskocsmánál. Ott már vasajtókat szereltek fel, kezd nevetségessé válni az ügy. Utána lejött a Salvamonthoz, áttörte a garázsajtót, kicsi kellett hozzá, hogy ne pattanjon fel a motorosszánra. Persze nálunk is próbálkozott, az adminisztratív osztály székhelyén. Utána elment a panzióhoz, de ott a szeptember óta őrt álló hegyicsendőrök fogadták. Nem tudom, ők is meddig bírják, mert másnap is foglalkoztatnunk kell őket” – mondta Rolf Truetsch. 
 
Hozzátette: az elszaporodott és táplálékot kereső medvék bárhol meglephetik a turistákat, akik sétálni indulnak vagy az esti síelést választják. „Tizenkét éve dolgozom a Postăvarul panziónál, a medvék minden évben lejöttek a házhoz, de civilizáltan viselkedtek. Az utóbbi két évben azonban annyira elszaporodtak, hogy nem találnak élelmet maguknak, ezért változott meg a viselkedésük is” – jelentette ki az ügyvezető. 

Hirdetés