Felbolydult a világ: Trump Jeruzsálembe akarja áthelyezni az izraeli amerikai nagykövetséget

A palesztinok mellett pedig nem csak a muzulmán államok, hanem az EU is tiltakozott.
Hirdetés

Donald Trump amerikai elnök kedden telefonbeszélgetés során tájékoztatta Mahmúd Abbászt, a Palesztin Hatóság elnökét, hogy Tel-Avivból Jeruzsálembe kívánja áthelyezni az amerikai nagykövetséget – közölte a Palesztin Hatóság.
Mahmúd Abbász figyelmeztette az amerikai elnököt, hogy ennek a lépésnek „veszélyes következményei” lesznek – tájékoztatott a palesztin elnök szóvivője.

A Palesztin Hatóság mellett kedden az Európai Unió, Németország, Törökország és Irak is tiltakozott a nagykövetség esetleges áthelyezése ellen.

A palesztin elnöki hivatal közleményéből nem derül ki világosan, hogy Trump azt közölte Abbásszal, hogy azonnali hatállyal költöztetni akarja a nagykövetséget, vagy újabb szándéknyilatkozatról van szó.

Mahmúd Abbász „megismételte határozott álláspontunkat, hogy a határozatoknak, a nemzetközi jognak és az arab békére vonatkozó kezdeményezésnek megfelelően nem létezhet palesztin állam Kelet-Jeruzsálem mint főváros nélkül” – olvasható a közleményben.

„Abbász elnök figyelmeztetett, hogy

egy ilyen döntésnek veszélyes következményei lesznek a békefolyamatra, valamint a térség és a világ békéjére, biztonságára és stabilitására”

– közölte a telefonbeszélgetés után Nabíl Abu Rudeina, Abbász szóvivője.

Mahmúd Abbászon kívül több közel-keleti vezetővel – így Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel és Abdullah jordániai királlyal is tárgyal Donald Trump amerikai elnök – közölte előzőleg Sarah Sanders fehér házi szóvivő.

Egy magas rangú amerikai kormányzati vezető szerint Trump várhatóan szerdán ismét elhalasztja a nagykövetség Jeruzsálembe költöztetését, de hangsúlyozni fogja, hogy ez a szándéka. A Reuters brit hírügynökség által idézett, nevének elhallgatását kérő illetékes szerint várható, hogy Trump bejelenti: az Egyesült Államok el fogja ismerni Jeruzsálemet Izrael fővárosaként.

Hirdetés

Tartózkodni kell az olyan egyoldalú intézkedésektől, amelyek veszélyeztetik a kétállami megoldást célzó, közel-keleti béketárgyalások felújítását – jelentette ki Federica Mogherini európai uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő kedden Brüsszelben, azon feltételezésre utalva, miszerint az amerikai kormány hamarosan Jeruzsálemet ismerheti el Izrael fővárosának.

„Jeruzsálem státusát tárgyalások útján kell rendezni” – mondta Mogherini, miután tárgyalást folytatott az amerikai külügyminiszterrel.

Nagyon veszélyes következményei lennének annak, ha az Egyesült Államok egyoldalúan elismerné Jeruzsálemet Izrael fővárosának – fejezte ki aggodalmát Sigmar Gabriel német külügyminiszter kedden. Egy sor EU-tagállam, köztük Németország is, aggályát fejezte ki, hogy

Jeruzsálem elismerése a zsidó állam fővárosaként az izraeli-palesztin konfliktust nem csillapítja, hanem ismételten felizzítja majd

– jelentette ki a német külügyi tárca vezetője amerikai kollégájával, Rex Tillersonnal tartott megbeszéléseit követően Brüsszelben. Mint mondta, az Európai Unióban sokaknak az a határozott meggyőződése, hogy a kétállami berendezkedés a legjobb módszer az izraeli-palesztin konfliktus rendezésére, amelyben Izrael biztonsága szavatolt, s a független palesztinállam életképessége is biztosított.

Törökország megszakíthatja diplomáciai kapcsolatait Izraellel, ha Donald Trump amerikai elnök Jeruzsálemet ismeri el a zsidó állam fővárosának – jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török elnök kedden Ankarában a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) parlamenti frakcióülésén. „Jeruzsálem érzékeny pont a muzulmánok számára. Figyelmeztetjük az Egyesült Államokat, hogy ezt a lépést nem teheti meg” – fogalmazott Erdogan.

Jordánia vasárnap egyeztetésekbe kezdett, hogy összehívják az Arab Ligának, illetve az Iszlám Együttműködés Szervezetének (OIC) a rendkívüli ülését arra az esetre, ha Washington elismerné Jeruzsálemet Izrael fővárosának, vagy az amerikai nagykövetség áthelyezéséről döntene. Erre vonatkozóan Erdogan azt mondta, hogy az esetleges amerikai döntést követően az OIC 5-10 napon belül összeülne Isztambulban.
 

Hirdetés