19. századi per segítheti a híres Batthyáneum könyvtár restitúcióját

A debreceni bíróság 1815-ben már egyszer megerősítette, hogy a könyvtár az egyház tulajdona. Ennek lefordítását rendelte el a Gyulafehérvári Táblabíróság.
Hirdetés

A debreceni bíróságon a 19. század elején kimondott két ítélet alapján vizsgálja a Gyulafehérvári Táblabíróság, hogy jogosan utasította-e el a romániai restitúciós bizottság az erdélyi római katolikus érsekségnek a gyulafehérvári Batthyáneum könyvtár visszaszolgáltatására vonatkozó kérelmét.

A debreceni ítéletek figyelembe vételét Komáromi Attila, az egyház jogi képviselője kezdeményezte Ileana Darjának, a könyvtár volt igazgatójának egy 1997-ben publikált tudományos dolgozatára hivatkozva. Ebben a volt igazgató többek között arról értekezett, hogy a könyvtáralapító Batthány Ignác püspök halála után az örökösei beperelték a római katolikus egyházat az örökségért, de a debreceni bíróságon 1815-ben kimondott ítélet az egyház tulajdonjogát erősítette meg.

A szerdai tárgyaláson a táblabíróság elrendelte az egyház által benyújtott latin nyelvű debreceni ítéleteknek a szakértői fordítását. 

Hirdetés