Olguţa Vasilescu: várjunk még az afrikai és ázsiai vendégmunkásokkal

A kormány nem akar több EU-n kívüli munkavállalót.
Hirdetés

A Romániát sújtó munkaerőhiány ellenére Bukarest nem akar a jelenleginél több EU-n kívüli külföldi munkavállalót beengedni az országba – erről Lia Olguţa Vasilescu munkaügyi miniszter beszélt hétfőn.

A tárcavezető közölte, a munkáltatók, de egyes polgármesterek is kérik a kormánytól, nyissa szélesebbre az ország határait a külföldi munkavállalók előtt. Romániában a kormány szabja meg minden évben kormányhatározat révén, hogy hány külföldi munkavállalót fogadnak az Európai Unión kívüli országokból. Az idei évre 5500 ilyen munkavállaló alkalmazását engedélyezték.

Vasilescu szerint a munkáltatóknak inkább a külföldön dolgozó románok hazacsalogatásával kellene próbálkozniuk, valamint a magas munkanélküliségi rátájú megyékben kellene munkaerőt keresniük. Csak ez után kellene figyelmüket az afrikai és az ázsiai munkaerőpiac fele fordítaniuk. „Addig amíg 3 millió román dolgozik külföldön, és Romániában kezdtek növekedni a bérek, nem látom értelmét, hogy afrikai és ázsiai személyeket fogadjunk be” – mondta a miniszter.

Emlékeztetett, hogy a kormány több intézkedést hozott, ami megkönnyíti állástalanok alkalmazását otthonuktól távolabb eső településeken. Ilyen az állami lakbértámogatás, amit azok a nyilvántartott állástalanok igényelhetnek, akik lakhelyüktől több
mint 50 kilométerre eső településen vállalnak munkát.

Hirdetés

Az építőiparban, a mezőgazdaságban és az információtechnológia ágazatban van a legnagyobb munkaerőhiány. A mintegy 3 millióra becsült külföldön dolgozó románok zöme a miniszter szerint éppen az építőiparban és a mezőgazdaságban dolgoznak fogadó országaikban.

Szeptemberben 5 százalék volt a munkanélküliségi ráta Romániában, a nettó átlagbér elérte 2376 lejt.

Hirdetés