Botrány a bukaresti Gaudeamus könyvvásáron

A börtönviselt Dan Voiculescu könyve ellen tiltakoztak egyesek. És Mircea Cărtărescu is beszólt.
Hirdetés

A múlt héten zajlott Bukarestben a nagy hírű Gaudeamus Nemzetközi Könyvvásár. Ahol, ugye, minden román szerző igyekszik megjelenni, aki valamit is írt a közelmúltban. Ez így mind nagyon szép és jó, erre való egy könyvvásár.

Igen ám, de csütörtök délután megjelent a színen Dan Voiculescu is, az a volt politikus (a Konzervatív Párt alapítója) és üzletember, akit 2014-ben 10 év letöltendő börtönbüntetésre ítéltek az Élelmiszeri Kutatótözpont törvénytelen privatizációjának ügyében, de aztán 2017-ben szabadlábra helyezték jó magaviselet miatt, meg azért, mert sok tudományos munkát írt a börtönben.

Az idei könyvvásáron Voiculescu úr a Politikai harc (Lupta politică) című munkájának második kötetét (RAO könyvkiadó) mutatta be (a szerző első nyilvános megjelenése volt ez, mióta szabadult), és nem is akármilyen társaságban: meghívott volt két másik börtöntöltelék is, Adrian Năstase volt miniszterelnök, valamint Sorin Roșca Stănescu újságíró. 

A látványosnak ígérkező könyvbemutatóra persze sokan eljöttek: voltak ott lelkes nyugdíjasok, bámészkodók, testőrök, és persze ellenzők is. Egyikük egy tekercs vécépapírral ajándékozta meg Adrian Năstasét, Voiculescu út ugyanis azonnal lelépett a bemutató után. A tiltakozók szerint ezeknek a börtöntöltelékeknek (meg a könyveiknak) nem lenne mit keresniük a nyilvánosság előtt.

Az eseményt követően Lidia Bodea, a Humanitas könyvkiadó igazgatója bejelentette: lemond a Romániai Kiadók Egyesületének vezetőségi tagságáról, mégpedig morális okok miatt, ugyanis szerinte olyan könyveket, mint a Voiculescu úré, erkölcstelen dolog kiadni.

Ovidiu Enculescu, a RAO könyvkiadó igazgatója a maga részéről úgy vélekedett, hogy egy mesterségesen gerjesztett viharról van szó, amely olyan időkre emlékeztet, amikor könyveket égettek el nyilvánosan. Senkinek sem kötelező megvennie a könyvet, elmennie a bemutatóra, nem is kell egyetérteni a kiadással. De hisztériát sem érdemes generálni.

Hirdetés

A hisztéria márpedig nem ült el. Szombat este Mircea Cărtărescu író (és újabban véleményvezér) felszólította mindazokat, akik őt szeretik és követik: egyetlen könyvet sem a Voiculescu művét kiadó RAO könyvkiadótól. Hogy ennek mi értelme van, nem igazán tudjuk. Viszont a kommentelők simán lecenzorozták a nagy írót. Hadd tegyük hozzá, némi joggal.

 

Hirdetés