Blaszfémia: a magyar kormány bemutat a románoknak!

Legalábbis ezt állítja a román nackósajtó, egy kiállítás kapcsán.
Hirdetés

Amint arról beszámoltunk, az Erdélyi Történeti Múzeumban Coronatus in Regem Hungariae címmel november 24-én, pénteken délután hat órakor rendhagyó kiállítás nyílik, mely a magyar koronázások alkalmával kibocsátott arany-, ezüst- és bronzérmeket mutatja be. Az érmek mellett a magyar Szent Korona eredeti technikával készült másolatát is megtekintheti a közönség.

A rangos kiállítás persze szemet szúrt a román(ista) nackósajtónak is. Liviu Alexa, a többek közt habzó szájáról is elhíresült kolozsvári újságíró azon tajtékzik vezércikkében, hogy közvetlenül a román nemzeti ünnep, december elseje előtt a magyar állam Erdély szívébe küldi Nagy-Magyarország ikonikus jelképét, a Szent Koronát. Szentségtörés, árulás!

Sőt, a nagy hazafinak arról is tudomása van, hogy a történelmi múzeum „szolgahada” (a múzeum vezetőségére gondol a lánglelkű patrióta) pontos utasításokat kapott a magyar kormánytól, hogyan fogadják a koronát, hova kerüljön, sőt, keserű humorral azt is megemlíti, hogy esetleg azt is ukázba kapták, hogy Erdélyi Magyar Történeti Múzeummá kereszteljék át az intézményt. Ja, persze arról a történeti múzeumról van szó, amely a nagy egyesülésről bezzeg nem szervezett kiállítást.

Persze jön a szokásos blabla is, hogy á, neki semmi baja a magyarokkal, tiszteli őket, akiknek Kolozsvár annyit köszönhet, meg a multikulturalitást is támogatja, de… De a város polgáraként és jelentős újságíróként nem érthet egyet azzal, hogy Nagy-Magyarország e szimbólumát kiállítsák Erdély szívében, a nemzeti ünnep előtt.

Hirdetés

A cikk végére a kolozsvári polgár és jelentős újságíró cérnája is elfogy, és kifakad azzal kapcsolatban, hogy néhány pofátlan alak szarik („se cacă”) a román nemzeti identitásra, ráadásul pont a kolozsváriak otthonában.

A legvégén pedig felteszi a költői kérdést: ki megy el ezen a hétvégén, hogy együtt örüljenek annak, ahogy a magyar állam bemutatja nekik a faszt („Deci, cine vine în weekend să ne bucurăm împreună cum Statul maghiar ne arată fosul?”). Nos, ezt inkább nem kommentáljuk.

Hirdetés