Tervezet: az államfő nem utasíthatja el egy bíró vagy egy ügyész kinevezését

És ez nem a kormánypártok ötlete, hanem a bírák szakmai szervezete javasolta.
Hirdetés

Az igazságügyi törvények módosításairól tárgyaló parlamenti különbizottság csütörtöki döntése értelmében az államfő nem utasíthatja el a bírák és ügyészek kinevezését.

A különbizottság tagjai hatályon kívül helyezték azt a cikkelyt, amely szerint az államelnök egyetlen alkalommal elutasíthatja a bírák és ügyészek kinevezését.

Ennek a kitételnek a törlését a Romániai Bírák Országos Szövetsége (UNJR) javasolta, és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) támogatta azt.

Az UNJR indoklása szerint egy bíró kinevezésekor ellenőrzik a jelölt személyét, megvannak erre a megfelelő eljárások. „Ha a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács már elvégezte az ellenőrzést, Románia elnökének mit kellene még ellenőriznie?” – tette fel a kérdést az UNJR képviselője, Adina Ghiţă bíró.

A liberális képviselők ellenezték ezt a javaslatot. Iulia Scântei liberális szenátor azt mondta, az államfő a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) vezetője, és ekként jogában kell állnia, hogy elutasítsa egy bíró vagy ügyész kinevezését.

Hirdetés

Alina Gorghiu szenátor elmondta, véleménye szerint nem kellene változtatni egy olyan előíráson, amely eddig jól működött, hiszen egyetlen alkalommal sem utasította el az államfő egy bíró vagy ügyész kinevezését.

A cikkelyt végül 15 támogató és hét ellenszavazattal hatályon kívül helyezték.

Hirdetés