Már megint botrány volt a parlamentben

A liberálisok kivonultak az igazságügyi törvények módosításán dolgozó különbizottság üléséről.
Hirdetés

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) törvényhozói elhagyták az igazságügy működését szabályozó törvények módosítására kidolgozott tervezetek megvitatására létrehozott parlamenti különbizottság ülését. A testület a bírák és ügyészek jogállását szabályozó törvényt módosító javaslatokról vitázik szerdán.

„Nem kívánunk részt venni egy ilyen álvitán” – jelentette ki Alina Gorghiu liberális szenátor, aki szerint a PSD nem veszi figyelembe a többi párt javaslatait, csak a saját módosításait akarja keresztülvinni.

A testület elnöke, Florin Iordache erre reagálva azt mondta, a PNL-s bizottsági tagok egyetlen cikkelyhez sem szóltak hozzá.

Ezt megelőzően a Népi Mozgalom Pártot képviselő Valeriu Bădulescu is közölte, hogy elhagyja az ülést.

A kormányoldal többek között módosítani kívánja a bírák és ügyészek kinevezésének gyakorlatát, megváltoztatná a bíróságok és ügyészségek működésének törvényességét vizsgáló igazságügyi felügyelet jogállását, emellett létrehoznának egy olyan ügyészséget is, amely a bírák és ügyészek által elkövetett bűncselekményeket vizsgálná.

Hirdetés

Az ellenzék, illetve a bírói és ügyészi szakmai szervezetek szerint ezzel a kormányoldal saját irányítása alá akarja vonni az igazságszolgáltatást.

A bizottság elnöke, Florin Iordache neve egyébként ismerős lehet: neki kellett év elején lemondania az igazságügy-miniszteri tisztségről, miután országos botrányhoz és kormányellenes tüntetésekhez vezetett az általa kidolgozott 13-as kormányrendelet, amely csökkentette volna a hivatali visszaélés büntethetőségét.

Hirdetés