December 1-i ajándék román állampolgároknak: vízum nélkül Kanadába

A trikolórok megnyerték a vízumjátszmát.
Hirdetés

Amint arról beszámoltunk, már 2016-ban szó esett a kanadai vízumkényszer feloldásáról, mert Románia ügyesen zsarolta az észak-amerikai országot a Kanada-EU szabadkereskedelmi egyezmény megvétózásával. Akkor Klaus Iohannis boldogan jelentette be: 2017 májusától indul a vízummentesség azok számára, akiknek már korábbról volt beutazási vízumuk, december elsejétől pedig azoknak is, akiknek nem. Aztán volt még egy kis galiba, mert a belgiumi vallonok vétóztak.

Ám időközben megoldódtak a problémák, és a kanadai hatóságok állják a szavukat. A román külügyminisztérium tájékoztatása szerint, Kanada feloldja a vízumkényszert azon román állampolgárok esetében, akik kevesebb,mint hat hónapot szándékoznak tölteni az országban. A vízummentesség a turisztikai, családlátogatási és üzleti utazásokra vonatkozik.

Azonban akik légi úton szándékoznak Kanadába utazni, ne feledjék, hogy ha vízumra nem is, egy úgynevezett elektronikus beutazási engedélyre (Electronic Travel Authorization – eTA) azért szükségük van. Ez a dokumentum öt évre szól, a kibocsátás dátumától kezdve (vagy adott esetben az útlevél érvényességének lejártáig).

Azok a román állampolgárok, akik december elseje után szárazföldi (személygépkocsi, autóbusz, vonat) vagy vízi úton szándékoznak Kanada területére lépni, simán megtehetik minden extra nélkül: csak az érvényes útlevélre van szükség.

Jó utat!

Hirdetés