Petícióban kérik: az RMDSZ számoljon be részletesen, mire költ el évente ötmillió eurónyi közpénzt

Mert hogy a szövetség nem hajlandó kiadni az adatokat.
Hirdetés

Petíciót indított az Átlátszó Erdély oknyomozó blog Transzparens erdélyi magyar érdekképviseletet! címmel és ahhoz kéri a támogatók aláírását, hogy az RMDSZ számoljon el a román kormánytól kapott éves támogatással.

Az aláírók konkrétan azt kérik, hogy az RMDSZ „az EMNP-hez és más romániai politikai szereplőkhöz és közhasznú szervezetekhez hasonlóan alávesse magát a közérdekű adatokhoz való hozzáférésről szóló 544/2001-es törvény előírásainak” és válaszoljon az arra vonatkozó adatigénylésekre, hogy mire költi el az általa kezelt, évi mintegy 4,5-5 millió eurónyi (kb. 22 millió lej) közpénzt, melyet a román kormány folyósít az erdélyi magyarságnak.

A petíció emlékeztet, hogy Porcsalmi Bálint, az RMDSZ új ügyvezető elnöke székfoglaló beszédében azt mondta, szeretné, ha az RMDSZ lenne a legmodernebb politikai szervezet Romániában és a térségben és felhívja a politikus figyelmét, hogy mindez a transzparencia módszeres felvállalása nélkül lehetetlen.

A kétnyelvű, magyarul és románul közzétett petíció szerint ahogy a többségi társadalom tagjait megilleti, hogy megtudják: az őket képviselő pártok miként költik el a közpénzt, az erdélyi magyarok is jogosultak erre. „Nem találunk semmilyen elfogadható indokot arra, hogy ettől a jogtól miért kéne megfosztani az erdélyi magyarokat” – áll a szövegben.

Az Átlátszó Erdély 2016 tavaszán publikálta azokat a beszámolókat, melyeket az RMDSZ az erdélyi magyarságnak járó éves kormánytámogatás kezelőjeként az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalához 2009 óta benyújtott. Ezek a beszámolók azonban nagyon szűkszavúak, bizonyos, több százezer eurós tételekről igen kevés adatot tartalmaznak.

Hirdetés

Ezt követően Kelemen Hunor RMDSZ elnök megígérte, hogy a szövetség közzéteszi a részletes gazdálkodási adatokat és ez meg is történt, de az Átlátszó Erdély megállapításai szerint ezekből a kimutatásokból még mindig hiányzott több fontos konkrét adat.

Így az Átlátszó Erdély megpróbálta közérdekű adatigényléssel kikérni az RMDSZ-től ezeket a adatokat, de a szövetség ezt megtagadta. Erre az Átlátszó Erdély panaszt tett, a bíróság azonban arra hivatkozva utasította el a kérést, hogy az RMDSZ nem közintézmény vagy állami vállalat, hanem egyesület, így az 544/2001-es törvény rá nem vonatkozik.

Az oknyomozó blog azóta újabb adatigénylési pert indított az RMDSZ ellen.
 

Hirdetés