Nagyon utálja a DNA az igazságügyi módosításokat

Úgyhogy a teljes elutasításukat kéri.
Hirdetés

A korrupcióellenes ügyészek szerint teljes egészében el kellene utasítani az igazságügyi törvényeket módosító tervezetet, ugyanis nem konzultáltak ennek kapcsán a bírákkal, így a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanácsnak (CSM) negatívan kellene véleményeznie a tervezetet.

Az Országos Korrupcióellenes Ügyosztál (DNA) szerdán közzétett közleménye szerint a CSM kérésére fogalmazták meg véleményüket a bírák és ügyészek jogállására vonatkozó, az igazságszolgáltatás megszervezését szabályozó és a CSM-vel kapcsolatos törvényt módosító tervezetekről. A korrupcióellenes ügyészek úgy vélik, teljes egészében el kellene utasítani a tervezeteket, a teljes törvénycsomagot negatívan kellene véleményezniük a hatóságoknak, ugyanis nem konzultáltak a bírákkal, nem készítettek hatástanulmányt, és nem indokolták meg kellőképpen a tervezett módosításokat – írja a DNA közleménye.

Mint ismeretes, a bírák és ügyészek szakmai szervezetei folyamatosan össztűz alatt tartották az elmúlt hónapokban a Tudorel Toader igazságügy-miniszter által kidolgozott módosításokat, amelyek többek között kiiktatták volna az államfőt a főügyészek kinevezési folyamatából, másrészt a CSM alárendeltségéből a minisztérium hatáskörébe utalta volna az igazságügyi felügyeletet.

A módosításokat végül a kormánypárti honatyák terjesztették be a parlament elé, de ők is módosítottak rajtuk. Így az államfőt megtartanák a főügyészek kinevezési folyamatában – de a visszahívási folyamatban már nem, az igazságügyi felügyeletet pedig független intézménnyé tennék.

Hirdetés

Az ellenzők szerint azonban a cél így is az igazságszolgáltatás politikai felügyelet alá helyezése.

A módosítások ellen vasárnap országszerte tüntetéseket is tartottak.

Hirdetés