Elképesztő ötlettel állt elő a Facebook a „bosszúpornó” megelőzésére

A felhasználók küldjék el a meztelen fotóikat, ők majd elraktározzák azokat és kiszűrik, ha kell.
Hirdetés

Az úgynevezett bosszúpornó – vagyis, ha valaki egy régebbi házi szexvideóját felteszi a világhálóra, hogy elégtételt vegyen egykori partnerén – megakadályozását célzó új fejlesztést tesztel a Facebook. Ez dicséretes kezdeményezés, de a módja meglehetősen sajátságos, és elég sok aggályra ad okot.

Az Ausztráliában tesztelt fejlesztés lényege ugyanis, hogy a felhasználók elküldhetik maguknak a saját meztelen képeiket, amelyek „ujjlenyomatát” a Facebook elraktározza és állítása szerint a jövőben megakadályozza, hogy a fotók másolatát bárki – például a sértett (sz)expartner – megossza.

„Olyan ez, mintha az ember e-mailben elküldené magának a képet, de természetesen egy sokkal biztonságosabb csatornán, anélkül, hogy a fotó keresztülhaladna az éteren” – mondta a Facebookkal együttműködő Julie Inman Grant internetbiztonsági szakértő a BBC News-nak.

„Nem tárolják a képeket, csupán a linkjét és mesterséges intelligenciát, valamint egyéb fotópárosító technológiákat használnak”, igyekezvén a szakértő nyugtatgatni mindenkit, akit esetleg netalántán aggaszt a gondolat, hogy „megelőzés céljából” elküldje az intim felvételeket.

 

Hirdetés