Országos szinten 230 ezer diák kénytelen fabudit használni

A romániai iskolák helyzetéről készült átfogó dokumentum. A legnagyobb gondot az illemhelyek hiánya jelenti.
Hirdetés

A romániai iskolaépületek 30 százalékában nincs belső illemhely, és a gyerekeknek az udvaron található árnyékszéket kell használniuk – derül ki az oktatási minisztérium által készített, nemrég közvitára bocsátott infrastruktúra-fejlesztési stratégiából. A dokumentum szerint országos szinten 230 000 diák és 2 220 iskola érintett.

Vidéki iskolák 38, a városiak 7 százalékában jelent gondot a mellékhelyiség hiánya. A probléma elsősorban Vaslui, Botoșani, Vrancea és Teleorman megyékre jellemző, ahol minden harmadik, illetve negyedik gyermek kénytelen az udvaron végeznie a dolgát. A legtöbb iskolai mosdó Ilfov és Brassó megyében található.

A stratégia azt is megállapította, hogy az iskolák 30 százaléka működik a megfelelő diáklétszámmal,  56 százaléka túlzsúfolt, főleg a vidéki iskolák, míg a városi iskolák 46 százaléka nagyobb kapacitást is elbírna. A líceumok 14 százaléka bizonyul szűkösnek.

Az oktatási tárca szerint az iskolák felszereltsége összefüggésbe hozható a diákok teljesítményével, amire a képességfelmérők és az érettségi eredményei is rámutatnak.

Az infrastruktúra-fejlesztési stratégia 2023-ig határozza meg az iskolákkal kapcsolatos prioritásokat, a  tervezetről szóló közvita november 16-ig tart.

Hirdetés