Újabb DNA-kihallgatások a marosvásárhelyi katolikus gimnázium ügyében

A közoktatási minőségbiztosítási hatóság munkatársait is vegzálni kezdték.
Hirdetés

Az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) marosvásárhelyi területi szervezete beidézte hétfőn kihallgatásra Constantin – Şerban Iosifescut, a Romániai Közoktatási Minőségbiztosítási Hatóság (ARACIP) elnökét, Monica Cristina Anisiét, az oktatási minisztérium korábbi államtitkárát és néhány minisztériumi osztályvezetőt a marosvásárhelyi római katolikus gimnázium megalakításával kapcsolatban.

A DNA-hoz közelálló források arról tájékoztatták az Agerpres hírügynökséget, hogy az új ügyet arról a bűnügyi eljárásról választották le, amelyben a gimnázium megalakításának kapcsán Ştefan Someşan volt Maros megyei főtanfelügyelő és Tamási Zsolt József, a gimnázium volt igazgatója ellen folyik eljárás.

Az ARACIP felmérése szerint minden körülmény teljesült a gimnázium megalapításához, holott akkor még csak az akkori főtanfelügyelő, Ştefan Someşan rendelete létezett.

A II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Gimnázium létrehozásával kapcsolatban az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály 2016 novemberében kezdett nyomozni, amikor bűnügyi eljárást indított Ştefan Someşan volt Maros megyei főtanfelügyelő ellen, kétrendbeli hivatali visszaélés és tisztség bitorlása gyanújával, valamint Tamási Zsolt-József, a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Gimnázium volt igazgatója ellen hivatali visszaélés gyanújával.

Hirdetés

2017 júniusában a Maros megye közigazgatási bíróság megsemmisítette a Maros Megyei Tanfelügyelőség azon döntését, amellyel létrehozták a gimnáziumot.

A közigazgatási bíróság határozatát megfellebbezték, ám a jogerős ítéletig érvényben marad az a határozat, amely felfüggeszti a tanfelügyelőség döntését. Emiatt, az iskolai év kezdetén a felekezeti iskola osztályait a Bolyai Farkas Gimnáziumba helyezték át.

Hirdetés