„Nem léteznek székelyek, sem Székelyföld, csak Románia!”

Eldurrant az agya egy PSD-politikusnak.
Hirdetés

Székelyek nem léteznek és Székelyföld sem – állítja Răzvan Rotaru Botoşani megyei PSD-képviselő, aki Biró Zsolt MPP-elnök, RMDSZ-képviselő egyik múlt heti Facebook-bejegyzésére reagált.

Rotaru egyébként szintén a múlt héten reagált Biró autonómiával kapcsolatos bejegyzésére, de a biztonság kedvéért ma azért közleményben is kiadta, talán úgy ítélte meg, hogy a Facebook-bejegyzésére nem ugrott rá annyira a média (ami nem is csoda, a politikus nem az a kimondottan első vonalas PSD-személyiség).

Biró Zsolt arról írt október 30-i bejegyzésében, hogy Európa igenis támogatja az autonómiát, ami „legitim, pozitív és biztonságpolitikai szempontból stabilitást jelent, ellentétben az az egyoldalú területi elszakadással, ami negatív, illegitim és biztonságpolitikai szempontból instabilitást generál”. Arról is írt, hogy a romániai magyarság száz éve vár az autonómiára.

Csakhogy Románia nem szövetségi állam, nem régiók alkotják, mint más európai államokat – figyelmeztet közleményében a PSD-képviselő.

Hirdetés

„Azt üzenem Biró Zsoltnak és kollégáinak, hogy Erdély azonos Romániával, és Románia azonos Erdéllyel. Székelyek nem léteznek és Székelyföld sem. Romániában csak – különböző etnikumú – román állampolgárok léteznek” – írta Rotaru.

Hozzátette: az Egyesült Államoktól az Európai Unió valamennyi tagjáig minden állam Spanyolország részének tekinti Katalóniát, és nem ismeri el függetlenségét, Románia pedig mindig is egységes, oszthatatlan, szuverén és független nemzetállam marad.

„Arra kérem az országunk történelmében jártas RMDSZ-eseket: magyarázzák el Biró Zsolt képviselő kollégának, hogy nem létezik semmilyen Székelyföld, csak Hargita és Kovászna megye, valamint magyar etnikumú román állampolgárok” – írta közleményében Rotaru, felhívást intézve az RMDSZ-hez, hogy ne szítson mesterséges vitát az autonómiáról a román és magyar etnikumúak között a többségében magyarok alkotta közösségekben.

Hirdetés