Alig akar valaki rendőrnek menni Kolozsváron

A rendőriskolában ezért kénytelenek soron kívüli felvételit tartani.
Hirdetés

Az utóbbi idők nyugdíjaztatásai következtében a Kolozs megyei rendőr-főkapitányság személyzethiánya 25%-os a tisztek, és 17%-os a rendőrök sorában – tudósít a rendfenntartó szervek elkeserítő helyzetéről az Agerpres. A legnagyobb személyzethiánnyal a rendfenntartó részlegen küzdenek, itt 117 betöltetlen állás van jelenleg. Ezért 2018 januárjában újabb felvételi vizsgát szervez az intézmény és a kolozsvári Septimiu Mureşan rendőriskola. 

A rendőrség sajtótájékoztatóján Constantin Ilea főfelügyelő elmondta: ez az első alkalom, hogy januárban tartanak felvételit a rendőriskolába, így próbál a belügyminisztérium megoldást találni a személyzethiány kérdésére.

Az ország három rendőriskolájában összesen 1880 helyet hirdetnek meg, ebből 300 helyet Kolozsváron, 1530-at Câmpinán és 280-at Nagyváradon, ahol határrendőröket képeznek ki.

Alice Popa, a kolozsvári rendőriskola szóvivője arról beszélt, hogy a szokásos kétéves tanulási időszak helyett az újonnan jelentkezőket 9 hónap alatt kiképezik, oly módon, hogy hetente három napon 6 helyett 8 órás képzéseket tartanak a rendőrtanoncoknak.

Hirdetés

A képzés ideje alatt a leendő rendőrök ingyenes szállást, ellátást, felszerelést és zsoldot is kapnak.

Jelentkezni december 5-éig lehet, a versenyvizsgát pedig 2018 januárjában tartják. A kurzusok január végén kezdődnek.
 

Hirdetés