Továbbra is repül az a közalkalmazott, aki ellen vádat emelnek

Négy szenátor – köztük az RMDSZ-es Cseke Attila – az ártatlanság vélelmére hivatkozva próbálta az ellenkezőjét elérni.
Hirdetés

Első házként elutasította a szenátus plénuma azt a törvényjavaslatot, amelynek értelmében nem függesztenék fel tisztségéből azt a közalkalmazottat, aki ellen vádat emeltek. A tervezetet 67 szenátor támogatta és 37 ellenezte, sarkalatos törvényről lévén szó a támogató szavazatok száma nem volt elegendő a jogszabály elfogadásához.

Törölték volna a közalkalmazottak jogállását szabályozó törvényből azt a kitételt, amely előírja, hogy felfüggesztik annak a közalkalmazottnak a munkaviszonyát, aki ellen vádat emeltek emberiesség ellen, az állam, az igazságszolgáltatás, illetve a hatóságok ellen elkövetett bűncselekmények, korrupció, szolgálati bűncselekmények, hamisítás vagy a köztisztséggel összeférhetetlen bűncselekmények miatt.

A javaslatot indítványozó Răducu George Filipescu nemzeti liberális párti szenátor felszólalásában közölte, hogy

már nem támogatja a törvénykezdeményezést, mivel az „nem illeszkedik a PNL irányvonalába”.

A javaslat másik kezdeményezője, Cseke Attila RMDSZ-es szenátor felhívta a figyelmet, számos példa volt már arra, hogy a bíróság elé küldött közalkalmazott ügyében felmentő ítélet született, és visszamenőleg ki kellett fizetni neki a bért azokra a hónapokra, amelyek alatt nem dolgozhatott. „Végül is az ártatlanság vélelmének a gyanú felmerülésétől a jogerős ítélet kimondásáig fent kell állnia” – mutatott rá Cseke.

A regionális fejlesztési minisztérium államtitkára, Sirma Caraman közölte, hogy a kormány támogatja az indítványt, és szintén az ártatlanság vélelmére hivatkozott.

A Népi Mozgalom Pártot képviselő Traian Băsescu felszólalásában úgy fogalmazott, vádemelés esetén a közalkalmazottakkal is úgy kellene eljárni, mint a bírákkal, ügyészekkel vagy katonákkal. „Törvényben kellene szabályozni, hogy amikor egy közalkalmazott ellen vádat emelnek, az intézmény vezetője döntsön arról, milyen más megbízatást ad neki, és így továbbra is megkaphatja a bérét” – mondta Băsescu.

Hirdetés

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) szenátora, Florina Presadă szerint a kezdeményezés „csorbát ejt a korrupcióellenes harcon”. „Teljesen normális, hogy ha egy közalkalmazott ellen vádat emelnek korrupció miatt, el kell távolítani a tett színhelyéről” – fogalmazott az USR-s szenátor.

Alina Gorghiu (PNL) szenátor felszólalásában elmondta, az indítvány „egyéni kezdeményezés volt”,

a PNL nem hagyta jóvá azt. Hozzátette, több mint húsz olyan alkotmánybírósági döntés született, amelyek alátámasztják a tervezet által törölni kívánt cikkely jogosságát, illetve az Emberi Jogok Európai Bírósága is megerősítette, hogy ilyen esetekben az intézkedés megfelel az EJEB elveinek.

Şerban Nicolae szociáldemokrata párti szenátor az indítvány mellett foglalt állást, a 2016/343-as európai irányelvre hivatkozva, amely kimondja, hogy a gyanúsítottak és a vádlottak mindaddig ártatlannak tekintendők, amíg bűnösségüket jogszerűen meg nem állapították.

A törvénymódosítást Mircea Cazan és Răducu-George Filipescu (PNL), Cseke Attila (RMDSZ) és Eugen Teodorovici (PSD) szenátorok indítványozták.  

Hirdetés